Direct naar artikelinhoud
Netflix-reeks

Carole Baskin uit ‘Tiger King’ na 23 jaar alsnog aangeklaagd voor verdwijning echtgenoot

Carole BaskinBeeld AP

Dierenrechtenactiviste Carole Baskin (59), de ster uit de Netflix-reeks Tiger King, is aangeklaagd door de familie van haar echtgenoot Don Lewis, die in 1997 spoorloos verdween. Lewis’ kinderen beloven ook een beloning van 100.000 dollar (85.000 euro) voor informatie over het lot van hun vader.

De verdwijning van Don Lewis komt in Tiger King uitgebreid ter sprake, maar een antwoord op het mysterie biedt de reeks niet. Lewis verdween in 1997, net voor een trip naar Costa Rica. Volgens zijn echtgenote Carole Baskin was hij dement, en heeft zijn verdwijning daarmee te maken. Tegenstanders, en ook Lewis’ familie, beschuldigen Baskin er echter van haar echtgenoot gedood te hebben.

Lewis werd in 2002 wettelijk dood verklaard. Het grootste deel van zijn nalatenschap - zo’n 6 miljoen dollar (5,1 miljoen euro) - ging naar Baskin.

Tragedie

Door nu alsnog een rechtszaak aan te spannen, willen de drie dochters van Don Lewis de dierenrechtenactiviste dwingen om onder ede informatie over de verdwijning te delen. Ook vragen ze dat Baskin dagboeken, telefoon- en computergegevens en ander onderzoeksmateriaal toont. De familie looft bovendien een beloning uit van 100.000 dollar voor wie extra informatie heeft over de verdwijning. 

“Verbazingwekkend genoeg is onze kleine familietragedie uitgegroeid tot jullie tragedie”, zei dochter Gale Rathbone eerder deze week op een persconferentie, verwijzend naar de massale belangstelling voor de zaak. “Onze zoektocht naar de waarheid is ook jullie missie geworden. We weten ondertussen allemaal dat hij geen ideale man was. Maar verdienen enkel de meest perfecte mensen onder ons gerechtigheid?”

Carole houdt ondertussen de lippen stijf op elkaar. Ze heeft altijd ontkend dat ze iets met de zaak te maken heeft en antwoordde nu: “Het is mijn werkwijze om niet over lopende rechtszaken te praten tot ze zijn opgelost.”

Lewis en Baskin startten in Tampa, Florida, samen een dierenopvangcentrum, Big Cat Rescue. Op het moment van zijn verdwijning waren de twee nog getrouwd, maar Lewis had twee maanden eerder wel een aanvraag tot contactverbod ingediend.