Frankrijk beschuldigt Turkije van "unilaterale acties", en kondigde donderdag aan twee gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar de regio te sturen, om het "internationaal recht te laten respecteren".
Volledig scherm
Frankrijk beschuldigt Turkije van "unilaterale acties", en kondigde donderdag aan twee gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar de regio te sturen, om het "internationaal recht te laten respecteren". © REUTERS

Frankrijk stuurt gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar Middellandse Zee vanwege spanning tussen Turkije en Griekenland

BuitenlandFrankrijk stuurt tijdelijk twee Rafale-gevechtsvliegtuigen en twee oorlogsbodems naar de oostelijke Middellandse Zee. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt. De spanningen tussen Griekenland en Turkije lopen daar op als gevolg van Turkse projecten om naar olie en gas te zoeken onder de zeebodem. 

7 reacties

  • Ufuk Durmaz

    4 jaar geleden
    Gino Denil.. Landen die enkel en alleen uit eilanden bestaan zoals bv. Indonesië noemen we “archipel-landen” In dat geval hebben de eilanden ook een eigen “Excusieve Economische Zone”. Maar Griekenland is geen “archipel-land” volgens de Maritieme Zeerecht, het heeft wel degelijk een stuk “vasteland”. Lees nu opnieuw mijn vorige reactie en dan gaat alles wat duidelijker zijn.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Volgens de uitleg van Ufuk Durmaz hebben landen als het VK, Ierland, Cyprus, Ijsland, Madagaskar, Borneo, Nieuw-Zeeland of zelfs Australië dus geen maritieme rechten. Rhodos - waar Erdogan ten zuiden van wil boren - is een groot Grieks eiland.
  • Jef joossens

    4 jaar geleden
    Normaal zouden alle Europese landen een vloot moeten sturen en tonen aan de Turken dat Europa 1 is en niet met zich laat sollen. Maar ja, ik kan me het voorstellen, als je weet dat zo een mannen als Michel aan de top staan dan liggen de Turken met buikrampen tegen de grond van het lachen. Wat gaan die durven doen. :-)
  • Ronald Roelants

    4 jaar geleden
    Wat er ook van zij, Turkije hoort bij Azië en niet bij Europa. Geen Turkije bij de NATO, geen Turkije bij de EU. Wel potentieel normale economische betrekkingen en respect zoals met eender welk land, op voorwaarde dat Erdogan zijn nationalistische mond toesnoert.
  • Ufuk Durmaz

    4 jaar geleden
    De “Exclusieve Economische Zone” van een eiland is niet gelijk aan het vasteland (200 mijl) volgens het Maritieme Zeerecht. De territoriale wateren van landen wordt volgens dit principe bepaalt. Net hier knelt het schoentje. Griekenland zegt; ik tel 200 mijl de Midd.Zee in vanaf Kreta en Rhodos Turkije zegt; neen,het zijn eilanden en dus geen “vasteland”, dus volgens de Zeerecht aanvaarden wijdatniet. EU steunt natuurlijk de Grieken zodat ze de 650 miljard euro schuld aan Eu terug kunnen betalen