Van rucola tot paksoi: tips om elke groene bladgroente optimaal te bewaren en te bereiden
Groene bladgroenten zijn supergezond: ze zitten boordevol vitaminen, essentiële mineralen en antioxidanten en bevatten weinig calorieën. What’s not to love? We leggen stap voor stap uit hoe je ze het best uitkiest in de supermarkt, bewaart in de koelkast en bereidt tot een lekkere maaltijd.
De meeste groenten zijn het hele jaar door te koop in de supermarkt. Toch is het een goed idee om seizoensgroenten te kopen: de smaak en kwaliteit komt simpelweg het best tot z'n recht in de periode waarin groenten normaal moeten groeien. Deze toppers zijn nu in het seizoen.
Rucola
Lekker, want ... Het heeft een nootachtige smaak die je gerecht net een tikje pittiger maakt. Een winnaar in een salade, maar evengoed bij pizza, flatbread of gehakt in een roompasta.
Gezond, want ... Rucola , ook wel notensla, roquette of raketsla genoemd, is een vitamine K-bommetje. Die vitamine speelt een belangrijke rol in het voorkomen van hart- en vaatziekten en osteoporose.
Warmoes
Lekker, want ... Warmoes of snijbiet is een vergeten groente die opnieuw bezig is aan een opmars. Terecht, als je ’t ons vraagt. Het is een stevige groente en de smaak lijkt een beetje op die van spinazie met een hint van rode kool.
Gezond, want ... Vitamine C en calcium zijn goed vertegenwoordigd. Dit bladgewas heeft zelfs een hoger ijzergehalte dan spinazie. Popeye moest het eens weten.
Paksoi
Lekker, want ... Paksoi is de kameleon onder de groene bladgroenten. Met andere woorden: enorm veelzijdig. Deze koolsoort is lekker in een frisse salade, maar evengoed in een Aziatisch gerecht, gegrild bij een barbecue, in een pittige wok of een typisch Vlaamse ovenschotel.
Gezond, want ... Deze groente barst van de vitamines en mineralen. Naar verluidt zit er in 100 gram al meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Romeinse sla
Lekker, want ... Romeinse sla is dankzij zijn zachte en ietwat zoetere smaak dé klassieker voor salades.
Gezond, want ... Eén krop bevat tot vijfmaal meer voedingsstoffen dan een gewone kropsla of ijsbergsla.
Spinazie
Lekker, want ... Zowel rauw als gekookt is het een schot in de roos. In een salade met vinaigrette of een soep tot de typische stampot van je grootmoe: smaken doet het altijd.
Gezond, want ... Spinazie is de ideale leverancier van ijzer en vitamine D.
Hoe winkelen?
Vreselijk, zo van die mensen die in deze tijden voedingsmiddelen vastpakken en dan weer terugleggen. Gelukkig kan je groene bladgroenten perfect op het zicht uitkiezen. Hoe de blaadjes er moeten uitzien? Knapperig, vers en met een felle groene kleur. Groenten met gelige en bruine blaadjes laat je beter liggen. Die kunnen bitter smaken als je ze kookt. Ook oppassen als ze er wat slijmerig uitzien: dan zal het hele zakje of pakketje sneller bederven.
Hoe bewaren?
Verwijder de rekkers of touwtjes die rond de stelen zitten. Die kunnen druk uitoefenen, waardoor alles sneller bederft. Als de wortels er nog aanhangen, moet je die eerst verwijderen. Doe je dat niet, dan slurpen de wortels al het water uit de bladeren van de groente en worden ze zacht. Eens de wortels afgeknipt zijn, kan je de lekkernij nog drie tot vijf dagen bewaren. In de koelkast kan je ze zelfs nog langer bijhouden, maar dan gaat de smaak en de textuur wat verloren.
Snijbiet, spinazie en paksoi was je het best voor je ze in de koelkast legt, om de simpele reden dat er soms nog vuil of aarde aan de bladeren hangt. Droog ze vervolgens grondig in een slazwierder of dep ze droog met een propere handdoek. Leg de groenten op een vel keukenrol en steek ze in een plastic zakje dat je goed kan afsluiten. Zo blijft alles vijf tot zeven dagen goed.
Voor sla geldt hetzelfde: goed wassen én drogen. Als je ze nat in de koelkast legt, zal je rucola of romeinse sla veel sneller bederven. Bewaar het in een plastic zakje of bakje, zodat je het vijf tot zeven dagen vers houdt.
Een fout die je niet mag maken, is de groenten bewaren in de zakjes van de supermarkt. Die zijn vaak te poreus om vocht vast te houden. Het resultaat? Je raadt het al: je spinazie, rucola en co. wordt sneller slecht.
Veel last van condensatie? Leg dan een proper vel keukenrol op de groente om eventuele waterdruppels op te vangen.
Tips voor een snelle bereiding
Gooi je altijd de steeltjes weg? Nergens voor nodig. Die kan je perfect opeten. Ze geven je salade een lekkere, extra crunch.
Voor een rauwe bereiding is het aangeraden om de blaadjes dun te snijden. Een handige tip: leg de blaadjes op elkaar, zo is het snijkarwei sneller klaar. Giet er vervolgens wat olie of saladedressing over, masseer de bladeren zachtjes of wacht enkele minuten voor je ze serveert. Dat verzacht de smaak en de textuur.
Wie meer zin heeft in een warme maaltijd, snijdt de bladeren best in reepjes van 2,5 centimeter. Perfect voor een wok of een stoofpotje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
-
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
Hou je ervan om op tijd en stond te proosten, maar vind je het moeilijk om één drankje te kiezen? Voor eeuwige twijfelaars (en levensgenieters) is er de ultieme oplossing: de ginsecco. De champagnecocktail bewijst dat het mengen van klassiekers een verrassend smakelijk resultaat oplevert. Classy én poepsimpel. -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
-
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”