Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Wie zijn die Verenigde Arabische Emiraten?

Na Egypte (1979) en Jordanië (1994) zijn de Verenigde Arabische Emiraten de derde staat in het Midden-Oosten die diplomatieke banden aanknopen met Israël. Die VAE bestaan uit zeven staatjes met de oliestaten Abu Dhabi en Dubai als de belangrijkste. Ondanks hun kleine bevolking hebben die VAE wel een grote invloed in de regio.

De Verenigde Arabische Emiraten of afgekort al-Imarat (de Emiraten of VAE) bestaan uit zeven monarchieën in het zuiden van de Perzische Golf. U kent wellicht de oliestaten Abu Dhabi en Dubai (met de Burj Khalifa als hoogste gebouw ter wereld), maar er zijn ook Ajman, Sharjah, Umm al-Qaywan, Ras al-Khaymah en al-Fujairah. Dat laatste staatje is het enige van de Emiraten dat ligt aan de Indische Oceaan. 

In totaal wonen daar iets meer dan 9 miljoen mensen, maar daarvan hebben slechts 1,4 miljoen de nationaliteit. De grote massa bestaat dus uit expats, ofwel overwegend westerlingen die gespecialiseerd zijn in financiële of technologische ontwikkeling en daarnaast een grote massa "gastarbeiders" uit India, Pakistan, Bangladesh en de Filipijnen. Die laatsten doen eerder het slecht betaalde werk in de bouw of onderhoud.

Die Emiraten zitten ook in een groter geheel: de Gulf Cooperation Council (GCC) die ook Saudi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar en Oman omvat.

"Eendracht maakt macht"

De Emiraten leefden eeuwenlang van parelvisserij en zeehandel met onder meer India via traditionele, maar stabiele Arabische zeilschepen of "dhows". Eeuwen geleden kwamen die staatjes onder Britse controle en werden ze Britse protectoraten. In 1971 werden ze onafhankelijk toen de Britten hun militaire aanwezigheid in de Perzische Golf afbouwden en vormden ze een federatie. 

De facto bepalen de twee grootste staatjes het beleid: Abu Dhabi levert het staatshoofd van de VAE en Dubai de premier. Dankzij oliegelden is er in de VAE een grote financiële macht uitgebouwd en met als symbool de Burj Khalifa, het meer dan 800 meter hoge gebouw en hoogste bouwwerk ter wereld in Dubai. De oliestaten proberen hun inkomsten ook te diversifiëren, onder meer door investeringen in grote buitenlandse bedrijven, maar ook door de uitbouw van eigen multinationals zoals de havenuitbater DP World die overal in de wereld actief is. 

Zijn de VAE militair dan wel geen grootmacht, er is ook erg veel modern wapentuig opgeslagen en de Emiraten zijn niet bang om daarmee hun diplomatieke vuist te laten voelen. Zo leveren ze nog altijd een belangrijk onderdeel van de Arabische troepenmacht die in Jemen de internationaal erkende regering (of wat daar moet voor doorgaan) overeind houdt in de strijd tegen de sjiitische en pro-Iraanse Houthi's. Een succes is die strijd wel niet echt. Tegelijk voelen de VAE zich sterk genoeg om hun grote broer Saudi-Arabië desnoods voor de voeten te lopen: zo steunen de Emiraten openlijk de zuidelijke afscheidingsbeweging in en rond Aden in Zuid-Jemen en dat zint de Saudi's niet. 

Nog een ding: de Emiraten zijn nu ook onderweg naar de planeet Mars. Enkele dagen geleden werd de satelliet Amal (Hoop) uit de Emiraten met een Japanse raket gelanceerd naar Mars. 

Meest gelezen