Een (nog steeds herkenbare) roetpiet.
Volledig scherm
PREMIUM
Een (nog steeds herkenbare) roetpiet. © Benoit De Freine

Onze opinie. Of het kinderen uitmaakt of de piet nu half of volledig zwart is? Hij moet vooral onherkenbaar blijven

De verhitte en steeds terugkerende discussie over zwarte piet helpt ons geen stap verder, schrijft onze journaliste Astrid Roelandt. “Natuurlijk moeten we onze tradities koesteren. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen klein beetje kunnen meegaan met hun tijd. Bespaar ons alsjeblief kaas-en stroopwafelpieten, maar laat ook die dikke rode lippen achterwege en maak er een echte roetpiet van, ééntje die weliswaar goed vuil is, zodat zijn eigen dochtertje hem hoogstens aan zijn schoenen kan herkennen.

13 reacties

  • Gino Geubels

    4 jaar geleden
    Nu zegt Facebook tegen de burger welke afbeeldingen ze wel of niet mogen posten. Volgens U niets mis mee. Gewoon niet posten. Tot ze binnenkort zeggen dat kranten en journalisten ook niet meer mogen schrijven en tonen wat ze willen.
  • Jan vanderwallen

    4 jaar geleden
    Als minderheidsgroepen een ganse bevolking kunnen dicteren wat wel en niet mag, is het ver gekomen.
  • Paul Kuppens

    4 jaar geleden
    Goed artikel wat eindelijk eens duidelijkt maakt dat dit niets te maken heeft met racisme. Op den duur mogen we nog maar alleen witte chocolade eten...man man man. Namens Paul, de echte Sint die samen met zijn pikzwarte pieten, dit ganse verhaal kotsbeu is. Stop met te spreken over racisme en handen af van dit kinderfeest!
  • Bart Vandevelde

    4 jaar geleden
    Courage, we zijn al zo ver. Het gaat inderdaad over een verkleedpartijtje waarbij Zwarte Piet (de nonkel, de buurman, ...) onherkenbaar is voor de kindjes. Hoe ga je dat anders oplossen? Groen schilderen, geel, oranje, paars? Kindjes herkennen hem onmiddellijk. Een masker? "En wie zit onder dat masker, mama?" Roetvegen? Komaan zeg! Zwart is de enige kleur waarachter een blanke persoon zich volledig kan wegmoffelen zonder ongeloofwaardig te zijn, en dat maakt het juist zo plezant!
  • Biot Aline

    4 jaar geleden
    Er heerst in het westen een soort afbraak cultuur in de sfeer van “weg met ons” . Tradities worden veranderd voor minderheidsgroepen. Zeer eigenaardig.