Direct naar artikelinhoud
Onweer

Vlaanderen ruimt puin na felle regenval, KMI kondigt opnieuw code geel af

Vlaanderen ruimt puin na felle regenval, KMI kondigt opnieuw code geel af
Beeld BELGA

Het felle onweer van gisteren heeft op verschillende plaatsen in Vlaanderen wateroverlast veroorzaakt. Vooral Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen werden getroffen. Op dit moment zijn de buien grotendeels voorbij, maar er is al opnieuw onweer op komst. Het KMI kondigt vandaag opnieuw code geel af.

Het KMI had code oranje afgekondigd voor hevig onweer met stortregen, rukwinden en hagel. Het onweer trok eerst over Waals- en Vlaams-Brabant, delen van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen en schoof verder op naar West-Vlaanderen. Het noodweer hield lelijk huis in Waver, Tienen, Hoegaarden en Kortrijk. Een overzicht:

Waals- en Vlaams-Brabant

In de regio rond Waver (Waals-Brabant) waren er in de namiddag een vijftigtal interventies door overstromingen. Heel wat wegen kwamen er onder water te staan en bomen en takken gingen tegen de grond.

In Vlaams-Brabant waren vooral Hoegaarden en de Tiense regio getroffen. Hier liepen kelders onder en stonden straten blank. In Hoegaarden stonden in een kinderopvang en een woon-zorgcentrum de kelders vol water. Ook De Lijn meldde problemen in de omgeving. 

Wateroverlast in Gierle.Beeld Peter Vanderveken

In Huldenberg namen bewoners het heft zelf in handen en hielpen het water weg te werken aan de N253. In Dworp vielen hagelbollen met een diameter van 2,5 cm uit de lucht. 

Antwerpen

Vanaf de late namiddag trokken de regenvlagen over de provincie Antwerpen. In Rijkevorsel in de Noorderkempen belandden enkele bomen op de weg. In Gierle (Lille) stond een rotonde blank. De lokalen van een kinderclub in Tielen (Kasterlee) moesten ontruimd worden nadat de regen langs het plafond en de muren was binnengesijpeld.

In Kortrijk sloeg het onweer hard toe.Beeld rv

Oost- en West-Vlaanderen

Later op de avond werd het zuidwesten van West-Vlaanderen getroffen. Vooral de ruime regio rond Kortrijk kreeg het zwaar te verduren. De technische ruimtes van het AZ Groeninge kwamen onder water te staan, waardoor de spoeddienst een tijdlang gesloten moest worden voor ambulances. Ook een fitnesscentrum van Basic Fit kreeg water binnen.

Ook Oost-Vlaanderen ontsnapte niet aan het onweer. Verschillende straten liepen onder, onder andere in Erpe-MereLede, Grembergen (Dendermonde) en Wetteren.

Opnieuw onweer op komst met code geel

Ook vandaag zijn er opnieuw onweerachtige buien op komst. Die worden in de loop van de namiddag intenser, met lokaal kans op veel neerslag in korte tijd. Het kwik zakt wel tot normalere waarden voor de tijd van het jaar, met maxima van 23 tot 29 graden, zo meldt het KMI. 

Het weerinstituut waarschuwt vandaag ook nog steeds voor hitte, behalve aan de kust. In de meeste Vlaamse provincies is ‘code geel’ van kracht. Enkel Limburg kleurt nog oranje. Bij dergelijke temperatuurwaarden kunnen maatregelen getroffen worden om oudere en zwakkere mensen te beschermen, door hen meer te laten drinken en hen niet in rechtstreeks zonlicht te laten vertoeven. “Wees waakzaam”, klinkt het.

Na nog enkele buien wordt het vrijdagavond en -nacht meestal droog met brede opklaringen. De minima zijn aangenamer als de voorbije nachten, en liggen tussen 14 graden in de Hoge Venen en 19 graden in het centrum.

Zaterdag wordt het wisselend bewolkt met in de loop van de dag enkele buien. Een onweersbui blijft echter mogelijk. Maxima van 24 tot 27 graden. Op de tweede dag van het weekend stijgen de maximumtemperaturen tijdelijk weer wat, tot 24 of 25 graden aan zee en tot lokaal 30 graden in de Kempen. We krijgen zon en wolkenvelden, en geleidelijk neemt de bewolking toe vanaf het zuidwesten. In de late namiddag trekken (onweers)buien vanuit Frankrijk over ons land.

Maandagochtend verwachten we zon, maar later neemt de kans op (onweers)buien toe. Maxima rond 24 of 25 graden in het centrum. Opklaringen wisselen elkaar op dinsdag af met wolkenvelden en er vallen enkele (onweers)buien. De maxima schommelen rond 23 graden in het centrum van het land. Woensdag hangen er regelmatig hoge en middelhoge wolkenvelden, en wordt het droger met maxima rond 24 graden in het centrum. De kans op neerslag neemt donderdag opnieuw toe, bij maxima rond 28 graden in het centrum.