Direct naar artikelinhoud
KusttoerismeUpdate

Maximum aantal reizigers per station, treinen mogen maar tot tachtig procent gevuld zijn

Treinreizigers in het station van Knokke.Beeld Photo News

Dit weekend met de trein naar de kust? Dan moet u er rekening mee houden dat de NMBS haar aanbod inperkt. De geplande extra treinen worden geschrapt, en de treinen die wel rijden mogen maar voor 80 procent vol zitten. Wie aan de kust woont of werkt moet zich echter geen zorgen maken.

en

Warm weer en het advies om vakantie in eigen land te vieren: het weekend van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart belooft druk te worden aan de kust. Om grote menigtes zoals vorig weekend te vermijden, past de NMBS vanaf vandaag haar aanbod aan.

Maximumcapaciteit

De 7 extra treinen die dit weekend naar de kust zouden ingelegd worden, zijn geschrapt, net als een aantal toeristentreinen. Verder zal ook het aantal reizigers per station beperkt worden. In Oostende is er een maximum van 10.000 reizigers, in Blankenberge 6.000 en in Knokke 2.000. Ook de stations van Zeebrugge (4.000) en De Panne (2.000) krijgen een maximumaantal.

Bovendien wordt er strikt toegekeken op de maximumcapaciteit op de treinen zelf: vanwege de coronacrisis ligt die op 80 procent. Wanneer die bereikt is, kan niemand in de onderweg aangedane stations nog op de trein stappen.

Daar wordt streng op gecontroleerd: op de treinen naar de kust zullen dit weekend meer veiligheidsagenten van Securail aanwezig zijn en in de grote stations staan extra agenten van de federale politie. 

Evenwicht

De kustburgemeesters hadden om maatregelen gevraagd, nadat afgelopen weekend een massa volk op de been kwam in hun gemeenten. In Blankenberge kwam het op een overvol strand bovendien tot een vechtpartij tussen jongeren en de politie.

De Blankenbergse burgemeester Daphné Dumery (N-VA) is opgelucht dat er een regeling is getroffen. “Ik ben blij dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. We zijn tot een goed en doordacht plan gekomen dat op tijd klaar is voor het komende weekend. We hopen dat mensen snappen dat in grote massa naar de kust komen in tijden van corona geen goed plan is.”

Ook in Oostende is men tevreden. “We willen zoveel mogelijk mensen een veilige én aangename dag aan het strand gunnen. We zijn tevreden met de inspanningen van de NMBS om dit evenwicht mee te bewaken”, zegt waarnemend burgemeester Kurt Claeys (Open Vld).