Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Preformateurs De Wever (N-VA) en Magnette (PS) gooien handdoek in de ring

Bart De Wever en Paul Magnette.Beeld BELGA

De prefomateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zetten hun missie om een federale regering te vormen stop. Dat verneemt De Morgen. Ze trekken maandag naar de koning en zullen hem voorstellen dat de liberalen en groenen het initiatief overnemen.

en

Een ontmoeting met de liberalen (Open Vld en MR) draaide vanochtend op niets uit. “De preformateurs maakten geen coalitiekeuze en wilden ook niet raken aan hun onderling akkoord”, klinkt het bij de liberalen. Omgekeerd zeggen N-VA en PS dat “de liberalen duidelijk niet bereid waren om op de paars-gele formule verder te werken”. 

Volgens meerdere bronnen ging het om een bijzonder moeilijke vergadering, die uiteindelijk slechts 40 minuten duurde. Er vielen harde woorden tussen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en De Wever. “We zaten in een doodlopend straatje”, luidt het bij MR. “Het werd duidelijk dat onze opdracht niet zou slagen”, reageren N-VA en PS. De Wever en Magnette zagen ook te weinig mogelijkheden om de groenen te overtuigen.

Persbericht 

Donderdag stuurden de liberale partijen Open Vld en MR en de groene partijen Groen en Ecolo pardoes een gezamenlijk persbericht uit. Ze eisten dat partijvoorzitters De Wever en Magnette uitmaakten met wie ze hun zogenaamde ‘bubbel van vijf’ (N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH) wilden uitbreiden tot een volwaardige regering. Om aan een meerderheid in het parlement te geraken, was de komst van de liberale of de groene familie noodzakelijk.

Met hun demarche doorkruisten de liberalen en groenen het plannetje van de preformateurs om de twee politieke families (wekenlang?) tegen elkaar uit te spelen. De blauw-groene entente was opmerkelijk aangezien de ideologische afstand tussen de liberalen en groenen omvangrijk is. Eerdere pogingen om een paars-groene regering te vormen, botsten steeds op de verschillen tussen beide families. Onder meer eind 2019 toen Magnette dicht bij een paars-groene regering stond, maar huidig Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zich daartegen kantte.

N-VA en PS kijken nu naar de liberalen en groenen om het initiatief over te nemen. “We gaan de koning voorstellen dat zij aan zet komen”, luidt het binnen N-VA. “Naast onze bubbel van vijf is een bubbel van vier ontstaan.” Al is het nog afwachten of koning Filip die redenering zal volgen. Op het Paleis hebben ze geen expliciete vraag gekregen van Magnette en De Wever om vandaag langs te komen. Hun ontslag kan ook pas aanvaard worden op een officiële audiëntie. “Voorlopig hebben de preformateurs hun handdoek dus nog in hun hand,” luidt het. “Ze kunnen die niet in de ring gooien tot ze de koning gezien hebben.”

Er stond een gesprek met de koning gepland op maandag, en wellicht blijft die in de agenda staan van koning Filip en de twee preformateurs. 

Indien de liberalen en groenen daadwerkelijk aan zet komen, dan is de kans reëel dat de zogenaamde Vivaldi-coalitie met de liberalen, groenen, socialisten en de christendemocraten opnieuw uitgetest zal worden.  Lachaert zei aan VRT dat eerder uitgeteste formules zoals een Vivaldi-coalitie, een Arizonacoalitie (zonder PS en met N-VA) of een minderheidsregering weer “mogelijk” worden. Bij de liberalen valt ook nog te horen dat ze geen vragende partij zijn om aan zet te komen.