Verdachte van rellen in nasleep Black Lives Matter-betoging vrijgelaten

Na afloop van de betoging braken rellen uit in de buurt van het Poelaertplein. ©  BELGAIMAGE

Eén van de drie mannen die opgepakt was omdat hij betrokken zou geweest zijn bij de rellen die plaatsvonden na de betoging tegen racisme en politiegeweld op 7 juni in Brussel, is door de onderzoeksrechter vrijgelaten. Een tweede was al door de politie vrijgelaten terwijl de derde een rechtstreekse dagvaarding kreeg voor de correctionele rechtbank.

wle
Bron: BELGA

Dat meldt het Brusselse parket. Op 7 juni vond op het Poelaertplein in Brussel een betoging tegen racisme en politiegeweld plaats, naar aanleiding van de dood van George Floyd bij een arrestatie in de Verenigde Staten. De betoging, waaraan naar schatting 10.000 mensen deelnamen, verliep die zondag zonder problemen, maar mondde nadien wel uit in geweld en rellen. Her en der werden ook winkels geplunderd en de politie pakte 239 mensen op.

Eerder waren al waren al andere verdachten opgepakt en de voorbije dagen boden K.N. (22) en I.J. (19) zich aan bij de Brusselse lokale politie. De 26-jarige C.M.N. werd dan weer opgepakt door de lokale politie van de Vlaamse politiezone waar hij woont. Alledrie zouden ze de politie bekogeld hebben met verschillende projectielen, terwijl I.J. ook een bushalte zou vernield hebben.

K.N. werd na verhoor vrijgelaten, en C.M.N. kreeg een rechtstreekse dagvaarding en moet zich op 6 oktober verantwoorden voor de correctionele rechtbank. I.J. tenslotte werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter maar die besloot hem vrij te laten in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek.