Dave Sinardet over federale formatie: “Misschien maakt mislukken van ene formule wel weer andere mogelijk”

 ©  pol de wilde - corelio

Bron: BELGA

“Er is nu tenminste een volwaardige poging gedaan om de grootste politieke partijen in beide landsdelen - hoewel ze maar een kwart van de stemmen vertegenwoordigen - een regering op de been te laten brengen. En omdat dit mislukt is, wordt misschien een andere formule, denk aan paars-groen, Vivaldi of eventueel zelfs een Arizonacoalitie mogelijk.” Dat zegt Dave Sinardet, professor Politieke Wetenschappen aan de VUB, na het afspringen van de poging van Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) om een coalitie, gebouwd rond hun beide partijen, op de been te brengen.

Er was een fundamenteel probleem met de N-VA/PS-constructie, stelt Sinardet vast. “Er was dan wel een akkoord tussen die twee partijen, maar ze hebben veronachtzaamd dat iedereen die ze erbij moeten betrekken, omdat ze die nodig hebben voor een meerderheid, ook wel iets moet kunnen binnenhalen. Maar als ze liberalen of groenen inhoudelijk tegemoetkomen, stuikt het kaartenhuisje dat ze hebben opgebouwd in mekaar.”

Als er al iets positiefs is aan wat er nu gebeurd is, is dat deze oefening de dingen kan doen evolueren, vindt Sinardet. “De formule waar zovelen al vanaf het begin op aangedrongen hadden, is nu volwaardig uitgetest, en dit opent misschien een weg naar een andere coalitie.”

Heeft de politicoloog een advies voor de koning? “Hij zal allicht de partijvoorzitters bij zich roepen om te horen hoe zij de situatie nu inschatten. Een nieuwe opdracht voor iemand anders? De liberalen? Lachaert heeft al laten weten dat hij geen vragende partij is. De groenen misschien? Die zijn eigenlijk nog niet aan zet geweest, hoewel de groene politieke familie toch als enige stemmen heeft gewonnen bij de verkiezingen”, stelt de politicoloog vast.

Andere vraag: gaan de klassieke partijen niet de rekening gepresenteerd krijgen van de kiezer als die nog eens aan zet komt, met nog méér foertstemmen voor extremistische partijen? “Dat is een analyse die inderdaad al vaker is gemaakt”, beaamt Sinardet. “De partijen zijn allemaal bezig de kiezer te overtuigen van hun gelijk in de hoop een percentje te winnen, maar zo verliezen ze allemaal samen wel fors aan geloofwaardigheid.”

De politicoloog wijst hierbij naar andere landen, Frankrijk, Italië en Duitsland onder andere, waar eenzelfde gevoel ontstaan is bij de kiezer wat leidt tot versnippering van het politieke landschap en winst voor nieuwe, vaak extreme of populistische partijen. “De kaarten worden ook in andere landen moeilijk gelegd door de kiezers. Maar soms leidt dat er ook toe, dat men iets nieuws probeert. Kijk maar naar Oostenrijk, waar de rechtse conservatieven een coalitie hebben gevormd met de groenen”, zegt Sinardet. “Dus moet men bij ons misschien ook eens durven denken aan een minderheidsregering of een op het eerste gezicht onnatuurlijk lijkende coalitie.”

En ook de coronacrisis met in haar zog een miljardenverslindende economische crisis hebben de politici niet naar een regeringsvorming kunnen drijven? “Dat is een pijnlijke vaststelling,” zegt Sinardet, “al weet ik niet of een volwaardige regering anders zou gehandeld hebben dan de huidige, en ook de Vlaamse regering heeft het er niet bepaald beter vanaf gebracht in de coronacrisis dan de federale.”

Sinardets collega-politicoloog Carl Devos van UGent vat het vrijdag in een tweet zo samen: “Corona is niet erg genoeg voor partijen om boven zichzelf te stijgen. Wat een dieptepunt van de Wetstraatpolitiek ... “

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen