Direct naar artikelinhoud
Wit-Rusland

Betogingen in Minsk houden aan: opnieuw tienduizenden mensen op straat

Betogingen in Minsk houden aan: opnieuw tienduizenden mensen op straat
Beeld EPA

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn vandaag voor de zesde dag op rij opnieuw tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de herverkiezing van zittend president Aleksandr Loekasjenko. De betogers namen ook afscheid van een man die is gedood tijdens de demonstraties tegen de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen.

, en

Loekasjenko, ook wel bekend als de laatste dictator van Europa, won de stembusgang volgens de nationale kiescommissie met meer dan 80 procent van de stemmen. Bijna niemand hecht daar echter waarde aan. De verkiezingen zouden gepaard zijn gegaan met grootschalige fraude.

Niet alleen in de hoofdstad gingen vandaag mensen voor de zesde dag op rij de straat op, maar in het hele land. De politie hield zich afzijdig, in tegenstelling tot eerder deze week. Toen pakte ze duizenden mensen op.

Lees ook

Keihard politiegeweld in Wit-Rusland voedt het verzet tegen Loekasjenko’s bewind

Europa kan amper een vuist maken tegen Wit-Russische repressie

Rondom het metrostation Poetsjkinskaja ten westen van het stadscentrum verzamelden zich duizenden mensen. Ze brachten onder meer met bloemen, kaarsen en een minuut stilte een hommage aan een manifestant die daar maandag in de buurt de dood had gevonden. “Neen aan het geweld”, “Leve Wit-Rusland” weerklonk ook.

Loekasjenko zelf waarschuwde voor een “revolutie”. Hij zag ook reeds “elementen van buitenlandse inmenging”. Vandaag heeft hij zijn Russische collega Vladimir Poetin al om hulp gevraagd, omdat hij de protesten als een gevaar voor zijn land ziet en verdere stappen wil ondernemen.

Lees ook
Beeld AP
Lees ook
Beeld EPA