Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

‘Ken de risico’s voor je het water inspringt’: Experts luiden alarmbel na 5 verdrinkingen in 1 week tijd

Beeld ter illustratie.Beeld AFP

De hittegolf zorgde voor de warmste week sinds 1883 in ons land. Veel mensen hadden dan ook nood aan verfrissing. Maar dat heeft soms tragische gevolgen. Op een week tijd zijn vijf personen verdronken, één kindje is nog altijd in kritieke toestand. Experts luiden de alarmbel. ‘Ken de risico’s voor je het water inspringt’, klinkt het bij de Vlaamse Reddersfederatie. ‘Als we denken aan drenkelingen, denken we aan schreeuwende mensen. Maar dat gebeurt meestal niet.’

Duikers van de brandweer van hulpverleningszone Oost-Limburg vonden vrijdagvoormiddag het lichaam terug van een 19-jarige zwemmer uit Maasmechelen. De jongeman maakte deel uit van een groepje vrienden uit Maasmechelen, die donderdag verkoeling waren gaan zoeken in een grindplas in Lanklaar (Dilsen-Stokkem). Maar dat liep tragisch af. Tijdens het zwemmen raakte de jongeman in de problemen. Hij ging kopje onder en zijn vrienden vonden hem niet meer terug. Hij is geen alleenstaand geval. 

Vijf doden in een week

Door de coronamaatregelen en de komst van de hittegolf waren de zwembaden grotendeels volgeboekt, waardoor de mensen in het open water verfrissing zochten. Maar dat heeft tragische gevolgen. Op een week tijd zijn in totaal vijf mensen verdronken in open water. Een dramatisch cijfer, als we dat vergelijken met vorig jaar. In 2019 verdronk tijdens de drie hittegolven maar één persoon in open water, een man die in Tubeke in het kanaal Charleroi-Brussel zwom. 

Donderdagnamiddag in Anderlecht, een 12-jarig jongen wordt uit het ABC-kanaalkanaal in Anderlecht gehaald. Het kind was tezamen met enkele vriendjes in het water gesprongen. Hij kwam niet meer boven. De jongen werd ter plekke gereanimeerd, waarna hij in kritieke toestand werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij haalde het niet. De dag ervoor verdronk een zesjarig jongetje in de kindervijver het recreatiedomein in De Nekker. In Bois D’Haine (provincie Henegouwen) verdronk dinsdag een 15-jarige jongen nadat hij samen met vrienden in het koude water van het kanaal sprong. Maandag werd een vijfjarig meisje gereanimeerd in recreatiedomein De Ster, nadat ze in de roeivijver terechtgekomen was. Ze is intussen overleden. In Lier zocht zondagmiddag een twintiger verkoeling in het Netekanaal, hij kwam in moeilijkheden. De reanimatiepogingen waren tevergeefs. 

“Ze kennen de risico’s niet”

Verschillende experts luiden de alarmbel. “De mensen kennen de risico’s niet”, zegt Luc Van den Broeck, van de Vlaamse Reddingsfederatie. Zo kan een sprong in koud water fatale gevolgen hebben. “Ons lichaam heeft een gemiddelde temperatuur van 36,2 graden, terwijl het water soms maar 16 graden bedraagt”, legt Luc Van den Broeck uit. “Dat groot temperatuurverschil kan resulteren in hydrocutie. Een thermische shock, waardoor de persoon in kwestie bewusteloos geraakt”. 

Een 19-jarige Maasmechelaar kwam om nadat hij in het water was gesprongen in grindplas het Greven in Lanklaar (Dilsen-Stokkem).Beeld BELGA

Daarbij komt ook het risico van de stroming bij waterlopen. “Als je dan in bewusteloze toestand wordt meegevoerd door die stroming kan dat ernstige en zelfs dodelijke gevolgen hebben”, zegt Van den Broeck. “Er kan al veel voorkomen worden door enkel op bewaakte plekken te zwemmen”. De Vlaamse Reddingsfederatie vraagt dan ook om altijd een oogje in het zeil te houden. “Zorg dat je mensen rondom je hebt als je in het water gaat. Ouders verliezen soms hun kindjes uit het oog met verschrikkelijke drama’s tot gevolg”, zegt Van Den Broeck. “Doe je kind tenminste zwembandjes aan, zo kan je al veel vermijden.” 

Ook zwemcoach Carine Verbauwen van vzw Baan 4 trekt aan de alarmbel. “Laat je kind gewend raken aan het water”, zegt ze. “Leer ze drijven en kalm blijven.” Als we denken aan drenkelingen, denken we aan schreeuwende mensen. Maar dat is meestal niet aan de orde. “Een kind kan geruisloos verdrinken, het is niet gewend om zijn stem te verheffen. Maar je kan hen wel aanleren.” Daarnaast hebben veel mensen het beeld van een drenkeling die met zijn armen zwaait en spartelt, maar dat is heel zelden het geval. “Als een kind panikeert in het water probeert hij vooral zijn kin boven water te houden. Zijn benen gaan daardoor naar beneden en zijn armen houdt hij tegen het lichaam”, zegt Verbauwen. “Maar daardoor zinkt hij enkel sneller.”