Opvallende oranje algen in bloei gespot in Noordzee

 ©  KBIN

Bron: BELGA

In de Noordzee werden dit weekend opvallende oranje slierten waargenomen. Het bleek om zeevonk te gaan, een eencellige planktonsoort.

De kustwacht ontving zaterdag een melding van een opvallende oranje vlek ter hoogte van de Buitenratel zandbank. Omdat er in de buurt ook enkele dode vogels werden gespot, werd eerst gedacht aan een chemisch product. De scheepvaartpolitie ging ter plaatse en nam enkele stalen. Daaruit bleek dat het om zeevonk of Noctiluca ging.

“Dat is een relatief grote eencellige micro-alg die in de meeste zeeën van de wereld voorkomt en tot het plankton behoort”, zo licht het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen toe in een persbericht.

“Het ziet eruit als een gelatineus bolletje met een staartje. Bij beroering geeft het een blauwachtig licht af dat in het duister zorgt voor sprookjesachtige effecten.” De algen zijn aan het rotten en dat zou mogelijk tot zuurstoftekort en vissterfte kunnen leiden. De restanten van de oranje massa zouden in de loop van volgende week ook kunnen aanspoelen op de Belgische stranden.

De laatste decennia is er een relatieve toename van algen in de Noordzee. Deze stijging is vermoedelijk te verklaren door de opwarming van het zeewater.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen