Direct naar artikelinhoud
ReportageBrussel

‘Het doel is iedereen een microchip’: antivaxers en nachtwinkeluitbaters betogen samen tegen ‘viruswaanzin’

Aan de Brusselse Financietoren komt een bonte verzameling mensen samen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen.Beeld Tim Dirven

De ene ziet in vaccinatie een eerste stap naar wereldheerschappij, de andere wil alleen maar z’n nachtwinkel terug open na tien uur. Een bonte verzameling manifestanten kwam zondag in Brussel samen voor de eerste manifestatie ‘tegen de viruswaanzin’.

Ze struint door de menigte met een A4’tje waarop een jongen en een meisje met mondmasker achter tralies staan. “Dit is onze toekomst”, zegt ze. Ze heet Janna Boulanovitch en in 1992 ontvluchtte ze Rusland.

“Jullie, Belgen, beschouwen vrijheid als iets vanzelfsprekends, iets dat er altijd is geweest en er altijd zal zijn”, zegt ze. “Ik heb in een dictatuur geleefd. Ik herken het gevoel, de angst. Iedereen die opeens iedereen controleert. Mondmaskerplicht is een vernedering. Men ontneemt je de vrijheid om je gevoelens te uiten. Als je ooit een dictatuur hebt gekend, dan weet je dat je de vrijheden die ze tijdelijk afpakken daarna nooit meer terugziet. Zo voelt het.”

Anti vaccin

De betoging tegen de ‘viruswaanzin’ is bedacht door de Gentse advocaat Michaël Verstraeten. Het idee was om tussen twaalf en vijf om het uur telkens 160 nieuwe manifestanten te laten samenkomen voor de Financietoren. Eerst een uur lang mensen van wie de naam begint met A tot F, daarna G tot L en zo verder. “Mét mondmasker”, zegt Verstraeten. “We moeten de wet volgen, ook al zijn we het er niet mee eens. We willen geen redenen creëren waardoor men ook een volgend recht, dat op betogen, gaat afnemen. Maar kijk om u heen: het is een zootje ongeregeld.”

Iemand is gekomen met een spandoek dat specifiek gericht is tegen Bill Gates, een ander tegen 5G, een ouder dametje deelt bidprentjes uit van de maagd Maria. Bepaald coronaproof ziet het er niet uit.

Bart, een Oost-Vlaming, draagt een bord waarmee hij aangeeft dat hij geen vaccin wil, ook niet als er een zou zijn. Hij heeft geen enkele moeite met het predicaat complotdenker. Hij zegt: “Ik loop marathons, ik eet gezond. Ik hou mezelf gezond, en ook m’n dochtertje van een jaar. Nee, ook haar laat ik niet vaccineren. Het vaccin is een eerste stap naar het uiteindelijke doel van de farmaceutische industrie, de VN, de WHO en de Bilderberggroep: bij iedereen een microchip inbrengen.”

“Het is zot, ik ben me in 2007 voor deze problematiek beginnen interesseren. Wat iedereen toen een complottheorie noemde, is zich nu voor onze ogen aan het uitrollen. Het finale doel is dat de hele wereldbevolking tegen 2030 onder permanente controle kan worden gehouden.”

Marc Van Ranst

Op de affiche stond: ‘Kom de C4 van Marc Van Ranst afgeven.’ Veel is daar op de manifestatie niet van te zien. Het zijn vooral Franstaligen die emotionele kreten over “dictatuur” en “maskerade” neerpennen op A4'tjes. Op Twitter signaleerde Marc Van Ranst dat Verstraeten de advocaat is van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs (die eerder een klacht tegen coronamaatregelen van de overheid indiende, die door de rechter meteen werd afgewezen) en verder: “Zielig kreeg net een nieuwe definitie.”

Marc Van Ranst
Beeld Tim Dirven

Michaël Verstraeten: “Wij zijn geen complottheoretici, u zal ons niet horen over 5G. Wij zijn geen ontkenners van corona. De ziekte maakt wel degelijk slachtoffers, maar de maatregelen van de overheid staan niet in verhouding tot de dreiging. In Groot-Brittannië zijn er steeds meer studies die aangeven dat de coronamaatregelen misschien meer levens zullen hebben gekost dan de ziekte zelf. Dat een bejaarde een paar maanden of een jaar sneller overlijdt dan hij of zij anders had gedaan, is natuurlijk triest, maar is het ons dit allemaal waard?”

“In de Britse media wordt epidemioloog Neil Ferguson keihard aangepakt omdat zijn simulaties en voorspellingen kant noch wal raken. Ze lagen wel aan de basis van de lockdown. Ook in Nederland heb je debat. Hier legt iedereen zich slaafs neer bij het opbod van maatregelen. Ik begrijp het niet.”

Nachtwinkels

De manifestatie kent een overwicht van Franstaligen. Laurent, een dertiger, torst een houten constructie waarop staat: “RTBf, waarom deze journalistieke leugen?”

Laurent is verwonderd als je hem om uitleg vraagt: “Dit spreekt toch voor zich? Ga terug naar wat de nieuwslezers vier tot vijf maanden terug vertelden en leg dat naast wat we nu weten. Waarom hebben ze de mensen zo bang gemaakt? Wie sterft aan corona? De gemiddelde leeftijd is 79 jaar.”

Op de trappen voor de Financietoren zit een groep Indiërs en Pakistanen met tulbanden.

“Wij zijn uitbaters van nachtwinkels”, zegt Rai Parminder. “Op 25 juli is beslist dat alle nachtwinkels om 22 uur dicht moeten. Dat kost ons de helft van onze omzet. De meeste supermarkten sluiten rond 20 uur of 20.30 uur. Dan beginnen voor ons de interessante uren. Wij moeten dicht, de cafés blijven open tot één uur en de benzinestations de hele nacht door. De redenering is: we willen vermijden dat jongeren drank gaan kopen en in groepjes bij elkaar gaan zitten. Wel, dan doen ze nu ook, alleen kopen ze hun drank vooraf in de supermarkt of in het benzinestation. Het is pure discriminatie. Er komt ook niks van compensatie of steun.”

Nachtwinkeluitbaters hebben geen federatie of lobbygroep. Ze schatten dat er over heel het land zo’n 3.000 winkeltjes zijn, met veel onderlinge familiale banden. Ze zitten er wat schuchter bij. “We zijn hier omdat het voelt alsof wij worden gestraft”, zegt Gurbandhan Singh. “Alsof de maatregelen in nachtwinkels minder goed zouden worden opgevolgd dan in benzinestations of supermarkten. Dat is helemaal niet zo. Wij laten maximaal twee mensen tegelijk binnen. Ga eens kijken in de supermarkt.”

Nachtwinkels
Beeld Tim Dirven