Direct naar artikelinhoud
Het weerUpdate

Onweersbuien veroorzaken wateroverlast in West-Vlaanderen en Antwerpen, code oranje in het hele land

Wateroverlast in Antwerpen.Beeld De Roeck

Opnieuw trekken er zware onweders over ons land. Het KMI waarschuwde eerder vandaag al voor ‘zeer actieve onweersbuien’ met overvloedige regen, hagel en windstoten. Het kondigde voor het hele land code oranje af tot 3 uur vannacht.

en

Het was zondag opnieuw warmer, met maxima tussen 24 graden in de Hoge Venen en plaatselijk 30 graden in de Kempen. Na een zonnige start zijn er na de middag felle onweersbuien met lokaal veel neerslag, hagel en rukwinden ontstaan.

Met zijn kleurcodes hanteert het KMI een waarschuwingssysteem dat kan verschillen per provincie. De onweersbuien van vandaag zullen evenwel in heel het land actief zijn. Vanmiddag zijn de eerste onweersbuien tot ontwikkeling gekomen boven West-Vlaanderen. Ook in het centrum en het oosten is er plaatselijk soms erg hevig onweer. 

Hagel

Noodweer Benelux signaleerde rond 15.45 uur “een zeer zware onweerslijn boven West-Vlaanderen”, vooral in de zone Lichtervelde – Wingene. “De onweerslijn, die richting kust trekt, gaat gepaard met veel wind en wateroverlast, vaak zeer lokaal”, zei Nicolas Roose van Noodweer Benelux. “Waarnemers melden hevige hagelneerslag, plaatselijk van wel 2 tot 3 centimeter dik.”

De brandweer Westhoek heeft alleszins de handen al vol gehad. Vooral in Kortemark stonden enkele straten blank, met ondergelopen kelders tot gevolg. En ook dichter bij de kust ging het daarna zoals verwacht fel tekeer. Onder meer de Kerkstraat in het centrum van Wenduine moest afgesloten worden voor verkeer door wateroverlast. Ook in De Haan was er wateroverlast. 

Intensiteit neemt toe

Ook in het binnenland kwam het intussen tot hevige buien. “De felle (onweers)buien lijnen zich duidelijk op waardoor de intensiteit nog toeneemt”, liet Noodweer Benelux rond 17.15 uur op Twitter verstaan. “Wij detecteren een hoge bliksemintensiteit en vooral aan de voorzijde van de buien ook felle windstoten.”

“Het gaat om typische zomeronweders. Door de hoge temperaturen zijn dat wel flinke kleppers”, aldus Roose. ’s Avonds vallen er vooral over het oosten en noorden nog enkele onweersbuien.

Zo kreeg de provincie Antwerpen het ook al te verduren. De eerste regenvlaag die over de Scheldestad vloog, was mild maar de tweede een uur later, had minder genade. De politie moest verschillende straten afzetten door wateroverlast maar ook loshangende takken en panelen. De tunnel aan Berchem Station van de Singel stond onder water en moest afgesloten worden.

Door een wolkbreuk tussen 18 en 18.15 uur moest alle bus- en tramverkeer in de stad Antwerpen een kwartier lang stilgelegd worden. De regen was zo fel dat verder rijden onmogelijk was. 

Rustiger

Na middernacht zou het vanaf het westen overal weer droger en rustiger moeten worden. Er verschijnen brede opklaringen, hier en daar wordt nevel of wat mist gevormd. De minima schommelen tussen 12 graden op de Hoge Venen en 17 graden in het centrum van het land. De wind is zwak tot soms matig uit zuid tot zuidwest.