Direct naar artikelinhoud
UpdateBelgisch voetbal

Vincent Kompany voorgesteld als trainer van Anderlecht: ‘Belangrijker project dan mijn carrière of EK’

Vincent Kompany voorgesteld als trainer van Anderlecht: ‘Belangrijker project dan mijn carrière of EK’
Beeld BELGA

Vincent Kompany stopt op zijn 34ste met voetballen en wordt per direct trainer van Anderlecht. Hij tekent er een contract voor vier seizoenen. Huidig coach Frank Vercauteren verlaat de club. Met de glimlach verscheen een opgeluchte Kompany op de persconferentie: ‘Ik ben tot de conclusie gekomen dat het project mijn prioriteit is.’

Kompany is nu officieel de enige nieuwe hoofdcoach van RSC Anderlecht. Hij is sinds vrijdag ingeschreven in de Pro Licence-opvolging, en licentiemanager Nils Van Branteghem verzekert de club dat zoiets voldoende is om te fungeren als T1.

Ruim een jaar geleden zorgde de verdediger voor een verrassing van formaat door zijn terugkeer naar paars-wit aan te kondigen, na elf seizoenen bij Manchester City. Hij zou bij Anderlecht drie seizoenen aan de slag gaan als speler-manager, maar dat voornemen wordt dus niet helemaal werkelijkheid.

“Ik heb op een fantastische wijze afscheid genomen van Manchester City om hier naar Anderlecht te komen”, zei Kompany op de persconferentie van ‘zijn’ Anderlecht. “Ik ben hier gekomen met de wetenschap dat de club in een moeilijke fase zat. Ik wist dat het niet zou opgelost kon raken met hier en daar een overwinning. Mijn bedoeling was om hierheen te komen en een ziel, een identiteit en ook resultaten mee te brengen. Alleen dat laatste is niet voldoende. Hier bij Anderlecht moet je spreken over de titel. Alle supporters kennen de huidige context, maar ik wil de ambities niet lager leggen. Ze zijn veeleisend, en dat is hun goed recht. We willen een titel, als het niet dit jaar is dan het jaar erna.”

“Ik ben heel snel tot de conclusie gekomen dat mijn prioriteit het project was, belangrijker dan mijn carrière of een EK met de Rode Duivels... Ik wil vooraan staan met de ploeg. Geen blessures meer. Ik wil elke week het voetbal spelen dat ik voor ogen heb. Ik wil hier niet met een half been in staan. Ik ben blij dat ik nu duidelijkheid kan creëren”, ging Kompany verder.

Over Frank Vercauteren repte Kompany opvallend weinig. Alleen wanneer er een vraag over de nu ex-trainer van paars-wit kwam ging hij er even op in. Even. “De samenwerking was goed. Frank is een rode draad geweest in mijn carrière. Ik ben begonnen met hem toen ik 17 was, hij was heel begaan met de jonge spelers. Hij is mijn trainer geweest bij Anderlecht en de Rode Duivels. Ik heb regelmatig contact gehad met hem tijdens mijn loopbaan. En nu heb ik met hem samengewerkt in een fase van mijn carrière waar ik nog moet leren.”

Jeugdproduct Anderlecht, clubicoon Manchester City

Kompany is een jeugdproduct van RSCA, de club waarvoor hij op 17-jarige leeftijd zijn profdebuut maakte. De verdediger verliet Anderlecht in 2006 voor het Duitse Hamburg. In 2008 kwam hij terecht in Manchester, waar hij uitgroeide tot een clubicoon.

Een maand geleden blesseerde Kompany zich aan de adductoren in de oefenwedstrijd tegen Saint-Étienne. Sindsdien stond hij aan de kant. Volgens verschillende media waren er spanningen tussen Kompany en Vercauteren over de speelwijze.

Het was de algemene verwachting dat Kompany volgend jaar nog met de Rode Duivels zou aantreden op het EK, maar daar komt dus niets van in huis. De  speler bracht vorige week al bondscoach Roberto Martínez op de hoogte. Kompany verzamelde 89 caps.

Om 16u30 geeft Anderlecht een persconferentie over de veranderingen.