Koning ziet morgen liberalen en groenen voor consultatie

Koning Filip leidt De Wever en Magnette binnen in het paleis.  ©  EPA-EFE

Koning Filip is al aan een nieuwe consultatieronde van de partijvoorzitters begonnen. Vanmorgen boden preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hun ontslag aan. De koning houdt zijn beslissing nog even in beraad.

wle

Magnette en De Wever hadden vanmorgen om 11 uur een ontmoeting met de koning. Die duurde amper een halfuur. Na afloop gaven Magnette en De Wever geen commentaar.

Zijn boden hun ontslag aan nadat hun formatiepoging vrijdag was vastgelopen. Dat ontslag is door de koning (nog) niet aanvaard. Eerst wil hij alle partijvoorzitters horen. Eerst die van de ‘bubbel van vijf’ (CD&V, CDH, PS, SP.A en N-VA), daarna de liberalen en de groenen.

De consultaties begonnen meteen. Joachim Coens (CD&V), Conner Rousseau (SP.A) en Maxime Prévot (CDH) zijn de eerste voorzitters die langskomen. Coens en Rousseau werden respectievelijk om 14 en 15 uur op het Paleis verwacht. Om 16 uur volgde een telefonisch onderhoud met Prévot, omdat de CDH-voorzitter in het buitenland verblijft.

Morgen zet koning Filip zijn consultaties voort. Om 09.00 en 10.00 uur komen de liberale partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) langs. Nadien is het de beurt aan de groene voorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane (Ecolo) om 11.00 uur en Meyrem Almaci (Groen) om 12.00 uur. Een uur later sluit DéFI-voorzitter François De Smet het rijtje af.

De Wever en Magnette kregen in juli de opdracht van de koning de nodige stappen te zetten om een regering op de been te brengen. Hun formatiepoging liep vrijdag helemaal vast. De twee zochten naast N-VA, PS, SP.A, CDH en CD&V nog een zesde partij om tot de regering toe te treden, bij voorkeur Open VLD. Maar de Vlaamse liberalen zien het niet zitten in een regering zonder de MR te stappen en vinden dat de nota inhoudelijk te ver afwijkt van hun visie. Toch liet partijvoorzitter Lachaert weten dat hij wil blijven praten over de regeringsvorming.

De tijd begint stilaan wel te dringen. Premier Sophie Wilmès (MR) moet op 17 september weer de steun voor haar minderheidskabinet vragen, en het is uitgesloten dat ze weer een meerderheid achter haar krijgt. Als er tegen dan nog niet genoeg duidelijkheid is over een nieuwe coalitie, gaan stemmen op om nieuwe verkiezingen te houden.