Koning houdt ontslag preformateurs in beraad en overlegt meteen al met voorzitters CD&V, SP.A en CDH

 ©  EPA-EFE

Preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hebben hun ontslag aangeboden bij koning Filip. Die houdt het ontslag in beraad. De komende uren en dagen organiseert hij opnieuw een consultatieronde met de partijvoorzitters. Maandag komen Joachim Coens (CD&V), Conner Rousseau (SP.A) en Maxime Prévot (CDH) al langs.

De formatiepoging van De Wever en Magnette liep vrijdag helemaal vast. De twee zochten naast N-VA, PS, SP.A, CDH en CD&V nog een zesde partij om tot de regering toe te treden, bij voorkeur Open VLD. Maar de Vlaamse liberalen zien het niet zitten in een regering zonder MR te stappen, en vonden dat de nota inhoudelijk te ver afwijkt van hun visie.

LEES OOK. Bart De Wever: “Moed ontbreekt nog altijd om eindeloze carrousel formatierondes te stoppen”

Gesprekken

In zijn ontmoetingen met de voorzitters van de groenen, de liberalen, christendemocraten, socialisten en N-VA zal de koning in de eerste plaats nagaan welke scenario’s nog mogelijk zijn en wie hij de opdracht kan geven om de gesprekken te voeren. Paars-geel heeft altijd de voorkeur van het paleis genoten, en strikt genomen heeft Filip I het ontslag van Magnette en De Wever niet aanvaard. Maar aangezien de voorzitters van PS en N-VA er vorige week zelf vroegtijdig de brui aan gaven, is er weinig kans dat er meteen wordt voortgewerkt op die piste.

De consultatieronde van de koning is maandag al van start gegaan. Joachim Coens (CD&V) kwam om 14 uur langs en Conner Rousseau (SP.A) om 15 uur. Om 16 uur zal hij een telefonisch onderhoud hebben met Maxime Prévot (CDH), omdat die zich momenteel in het buitenland bevindt. Dinsdag komen de voorzitters van de groene en liberale partijen en DéFI op bezoek. Om 9 en 10 uur komen Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) langs. Nadien is het de beurt aan Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane (Ecolo) om 11 uur en Meyrem Almaci (Groen) om 12 uur. Een uur later sluit DéFI-voorzitter François De Smet het rijtje af.

Rousseau: “Niet van nul herbeginnen”

In tegenstelling tot Coens, die zweeg voor hij het paleis betrad, sprak Conner Rousseau de pers wel even toe voor hij met de koning ging praten. Hij benadrukte dat er de voorbije weken enorme inspanningen, opofferingen en toegevingen zijn gebeurd. “Het zou jammer zijn nu opnieuw van nul te herbeginnen. Dat krijg je niet uitgelegd aan de mensen.” Rousseau merkte op dat het uiteindelijk is gelukt PS en N-VA samen aan tafel te krijgen. Hij riep daarom de anderen op de eigen partijbelangen te overstijgen.

Waar hij concreet op doelde - bijvoorbeeld dat De Wever en Magnette het roer in handen moeten houden - wilde de SP.A-voorzitter niet kwijt. “Er zijn veel inspanningen gedaan. Het zou goed zijn dat we op basis daarvan kunnen voortwerken”, luidde het.

Coens: “Constructief verder werken”

Na zijn gesprek met de koning liet Coens wel van zich horen op Twitter: hij gaf aan dat CD&V verder constructief wil meewerken aan de vorming van een federale regering. “Er moet gewoon verder gewerkt worden tot er een oplossing is. De volgende regering heeft een belangrijke taak bij het herstel van onze economie, met daarbij een sterke focus op het versterken van de koopkracht, eerlijke fiscaliteit, investeringen in de gezondheidszorg en de omslag naar een duurzame economie. De overheid moet efficiënter worden georganiseerd, het begrotingspad moet geloofwaardig zijn en tenslotte moet er zorg zijn voor de allerkwetsbaarsten.”

Voor CD&V moet het regeerakkoord dus een synthese zijn tussen sociale, economische, bestuurlijke en ethisch-duurzame maatregelen. “We willen daar verder constructief aan meewerken”, aldus Coens.

Tijd begint te dringen

Automatisch komt dan weer een Vivaldi-coalitie in beeld. Zo’n verzameling van groenen, christendemocraten, liberalen en socialisten beschikt in de Kamer over een meerderheid van 93 zetels (88 zonder CDH), maar heeft geen meerderheid aan Nederlandstalige kant. CD&V heeft altijd gezegd niet te willen regeren zonder N-VA. Het is niet duidelijk of de christendemocraten daar ondertussen anders over denken. Strikt genomen zijn ze ook niet nodig voor een meerderheid, maar dan blijft er aan Nederlandstalige kant wel een heel kleine minderheid over.

De tijd begint stilaan wel te dringen. Premier Wilmès moet op 17 september weer de steun voor haar minderheidskabinet vragen, en het is uitgesloten dat ze weer een meerderheid achter zich krijgt. Als er tegen dan nog niet genoeg duidelijkheid is over een nieuwe coalitie, gaan stemmen op om nieuwe verkiezingen te houden.

LEES OOK. Waarom het zelfs met een historisch akkoord nog niet lukt om een regering te vormen. Hoe moet het nu verder?

(hca, nba, gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen