Direct naar artikelinhoud
Reportage

Wat is schoonheid? Iedereen welkom op modellencasting Brussels Fashion Week

Casting voor Brussels Fashion Week.Beeld Tim Dirven

De organisatie van Brussels Fashion Week zal naast professionele modellen ook inclusieve modellen over de catwalk sturen, die niet aan bepaalde uiterlijke voorwaarden moeten voldoen. Wij brachten een bezoek aan de castingdag – en werden net niet zelf gescout.

“Ik zie uw naam niet staan, om hoe laat was uw casting?”
- “C-casting? Nee, ik ben hier voor een artikel.”

Laat me even duidelijkheid scheppen. Ik heb de uitstraling van een stockfoto, een hardnekkig maskereczeem siert mijn jukbeenderen en de enige reden waarom ik in maat 36 pas is omdat ik anderhalve meter groot ben. Er is geen enkele realiteit waarin ik ooit aangezien zou worden als aspirant-model. En toch is dat exact wat er gebeurde toen ik me in de lobby van de Brusselse lifestylestore Balthasar Brussels aanmeldde voor een interview met Emmalyne Rose, de creatief directeur van Brussels Fashion Week, die mee instaat voor de casting van de modellen. Een casting die, zo werd in de eerste seconden al duidelijk, niet zo traditioneel verloopt. 

Piercings en rimpels toegelaten

Brussels Fashion Week gaat immers prat op de Europese primeur om naast standaardmodellen ook zogenaamde INCFAB-modellen over de catwalk te sturen: ‘inclusieve fashion art and beauty’-modellen. Dat wil zeggen dat in principe iedere gezonde vrouw tussen 18 en 50 jaar oud zich mag aanmelden. De enige vereiste: je moet ietwat elegant  kunnen lopen, een skill die vrouwen zichzelf ook makkelijk met behulp van YouTube kunnen aanleren, aldus Emmalyne Rose. Voor de rest zijn er geen voorschriften. Je hoeft geen bepaalde maat of lengte te hebben en bijvoorbeeld ook tatoeages, piercings of rimpels zijn toegelaten. 

Casting voor Brussels Fashion Week.Beeld Tim Dirven

“Voor het Danza Luna-event van mijn eigen label, Emmalyne Rose Couture, cast ik al jaren op die manier”, vertelt de ontwerpster. “De modewereld is een sector die zichzelf zoveel restricties oplegt, waar je zo vaak binnen de lijntjes moet kleuren. Dat fnuikt de creativiteit. Ik laat me inspireren door de vrouw in de straat, dus laat ik die vrouw mijn ontwerpen dragen. Ik geloof niet in het heiligdom van size zero: de kleren moeten de vrouw passen, niet omgekeerd.” 

Het is een filosofie die de organisatie van Brussels Fashion Week ook was opgevallen – en die daarom de ontwerpster ook aansprak om creative director én adviseur te worden voor de modeweek. “Ik vind het maar logisch dat Brussels Fashion Week een representatie is van de stad Brussel”, zegt managing director Melani Barnes. “Ik sta er eerlijk gezegd van versteld dat het zo baanbrekend is, dat het een alternatieve manier van casting is. Voor mij is dat vanzelfsprekend, maar goed, ik kom dan ook niet uit de modesector.”

Sterke persoonlijkheid

Wanneer ik de castingruimte betreed lijkt die inderdaad niet op wat ik doorgaans backstage in Londen of Parijs mocht aanschouwen. Natuurlijk zijn er ook standaardmodellen aanwezig, de professionals met benen die tot mijn kruin rijken en jukbeenderen die dienst zouden kunnen doen als kruidenrek, maar doorgaans spot ik vooral een mooie doorsnede van het beste wat een grootstad te bieden heeft. Verschillende huidtinten, lengtes, leeftijden en stijlen wachten braafjes op hun moment dat ze hun wandelkunsten op de korte zwarte loper kunnen laten zien. Ik zie littekens, rimpels, tatoeages en soms zelfs eens een vetrolletje. 

En inderdaad: ook best wel wat meisjes die amper groter zijn dan ik. “Laat me even mijn hakken aandoen”, lacht Buse. “Ik wil graag benadrukken wat een casting als dit doet voor (jonge) vrouwen die op social media en in reclameboodschappen constant geconfronteerd worden met het idee dat ze niet goed genoeg zijn.”

Als lengte en gewicht geen rol spelen, wat is het dan dat ontwerpers over de streep trekt? “Persoonlijkheid”, zegt vrijwel iedereen die er aantekeningen neemt. “Ik maak kleding met een sterke uitstraling, dus mijn model moet ook een sterke persoonlijkheid hebben die erbij past”, hoor ik bij het label Madame Byron. De muze van Emmalyne Rose is dan weer Seka Dobric, de 53-jarige zakenvrouw die uit het voormalige Joegoslavië vluchtte. “Een prachtige vrouw met een ongelofelijk verhaal en doorzettingsvermogen. Hoe kan je daar nu niet door geïnspireerd worden?” 

Brussels Fashion Week vindt plaats van 4 tot 7 oktober bij Balthasar Brussels. Meer info via https://brusselsfashionweek.eu/