Koning Filip.
Volledig scherm
PREMIUM
Koning Filip. © BELGA

Is paars-geel nu begraven? En hoe groot is de kans op nieuwe verkiezingen? Vijf vragen aan Carl Devos over de formatie

Nu de koning opnieuw een consultatieronde houdt met de partijvoorzitters, blikt politicoloog Carl Devos (UGent) vooruit. Koning Filip houdt het ontslag van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) voorlopig in beraad. Daarmee is de paars-gele formule nog niet dood en begraven. Maar na meer dan 400 dagen formatie staan we nog steeds omzeggens nergens. Hoe geraken we uit de politieke impasse die ons land in volle coronacrisis steeds langer in haar greep houdt?

115 reacties

  • Bob Croux

    4 jaar geleden
    NVA had geen baat om de samenwerking met PS te laten mislukken. De oplopende kosten zijn voor Vlaanderen want de anderen staan permanent met hun klak in de hand. Iedere andere formule zal geen Vlaamse (de betalende) meerderheid hebben. Wie durft dat nog aan?
  • geert Verschelde

    4 jaar geleden
    Er bestaat geen liberale familie, enkel MR en OVLD. Wij kunnen enkel voor (of tegen) OVLD stemmen niet voor MR. Dus zijn het duidelijk twee afzonderlijke partijen. Hetzelfde geldt voor groen/ecolo en PVDA/PTT. Wij kunnen niet voor de Waalse partijen stemmen enkel voor de Vlaamse. Dus is Wallonië een andere democratie dan Vlaanderen, en is België een samentelling van 2 (of 3 BHSTGW) democratieën die los staan van elkaar waar de een niet voor de andere kan stemmen.
  • Marcel Willems

    4 jaar geleden
    zo bewijst VB dat ze niet kunnen besturen .De koning heeft bepaalde bevoegdheden en is neutraal volgens de verkiezingen.Gelukkig hebben wij dat nog anders was er anarchie
  • Lisette Theunis

    4 jaar geleden
    Cor Dierckx- De kiesdrempel verhogen hoeft niet. Je kan ook een wet maken dat je als partij minstens een X aantal stemmen moet hebben gehaald om nog deel te kunnen nemen aan enige vorm van bestuur. De kleinste partijen sluit je dan volledig uit aan de coalitiegesprekken. De grootste winnaars moeten dan sowieso een regering vormen. Zij die bij de verkiezingen zwaar verliezen moeten dan maar een tijdje aan de zijlijn blijven staan..
  • Dave Wils

    4 jaar geleden
    Natuurlijk gooien ze de handdoek in de ring, als Vld niet wilt is er verder niets te formateren. Had ik ook gedaan en dan Bouchez als formateur aanstellen, maar die zal gepast hebben, ...