Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Microplastic is nu op te sporen in menselijke organen

Illustratiebeeld.Beeld Getty Images

Wetenschappers hebben voor het eerst een manier ontworpen om deeltjes microplastic en nanoplastic te vinden in menselijke organen. Die resultaten, waarover The Guardian bericht, hebben Amerikaanse onderzoekers gisteren voorgesteld op het congres van De Amerikaanse Chemie Organisatie.

De vervuilende impact van plastic is wereldwijd voelbaar. Straten, stranden en oceanen: overal zijn de gevolgen van onze wegwerpcultuur te zien. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ook een manier gevonden om de kleine plastic deeltjes op te sporen in het menselijk lichaam.

Voor dit onderzoek injecteerden de wetenschappers deeltjes van microplastic (met een diameter kleiner dan 5 mm) en nanoplastic (met een diameter kleiner dan 0,001 mm) in 47 onderzochte longen, levers, milten en nieren. Hoewel het isoleren en identificeren van dergelijke kleine deeltjes normaal een erg moeilijke taak is, hebben de onderzoekers nu een werkbare methode ontwikkeld.

Volgens de wetenschappers is dit een belangrijke stap om de impact van vervuiling wereldwijd vast te stellen. “Het zou naïef zijn om te denken dat er overal plastic is, behalve in ons lichaam”, klinkt het bij Rolf Halden van de Arizona State University aan The Guardian. “Nu bieden we een onderzoeksmanier aan om het onzichtbare op te sporen, hoewel het niet zichtbaar is met het blote oog.”

In totaal konden ze tientallen soorten plastiek ontdekken in de organen. Het gaat onder meer om polyethyleentereftalaat (PET) waarvan plastic drankflessen worden gemaakt en polyethyleen dat voor plastic zakjes wordt gebruikt.

Ongerust

Aangezien de impact van plastic op onze gezondheid nog niet bewezen is, is dit voor de onderzoekers een grote stap. Zo is de schade van microplastiek al eerder gebleken bij onderzoek naar zeedieren. Toen konden wetenschappers een verband vaststellen tussen de blootstelling aan de kleine deeltjes en onvruchtbaarheid, ontsteking en kanker.

“We willen geen paniek zaaien, maar het is verontrustend dat deze niet-biologisch afbreekbare materialen in het menselijk weefsel terecht komen en zich daar kunnen ophopen zonder dat we de impact ervan kennen”, zei mede-auteur Varun Kelkar aan The Guardian.

De onderzoekers hopen nu dat deze resultaten leiden tot diepgaander onderzoek naar het effect van vervuiling op ons lichaam. “Als we beter zicht hebben op hoeveel stoffen er in onze weefsels zitten, kunnen we epidemiologische studies uitvoeren om het effect op de menselijke gezondheid te bestuderen. Op die manier kunnen we de potentiële gezondheidsrisico’s in kaart brengen.”

Kunststof

Naast de deeltjes microplastic kon in alle proefmonsters ook de chemische stof Bisfenol A worden opgespoord. Die schadelijke stof wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van kunststoffen. Het Amerikaanse Beschermingsinstituut maakt zich zorgen om de aanwezigheid van de stof wegens de impact op het menselijke lichaam. Zo kan het onder meer de ontwikkeling en voortplanting aantasten.