LIVEBLOG: Slechts helft van Belgen die uit "rode zone" terugkeren, laat zich testen

Slechts de helft van Belgen die uit een "rode zone" terugkeren, laat zich testen, zegt minister Philippe De Backer (Open VLD). Virologen waarschuwen intussen dat het te vroeg is om de aangescherpte coronamaatregelen te versoepelen. Het aantal geregistreerde besmettingen in ons land is opnieuw gedaald, tot gemiddeld 533 nieuwe besmettingen per dag. Volg al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Slechts de helft van Belgen die uit "rode zone" terugkeren, laat zich testen, zegt minister De Backer

Hoewel het verplicht is, laat slechts één op de twee Belgen die uit een "rode zone" in het buitenland terugkeert zich testen op een mogelijke besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers die minister Philippe De Backer (Open VLD) bekendmaakte in de Kamercommissie Gezondheid.

Lees meer in dit artikel:

Zulte neemt bijkomende maatregelen na uitbraak bij Chiro Machelen

Na enkele positieve testen bij de Chiroleiding in Machelen, een deelgemeente van Zulte, neemt de gemeente maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo hebben verenigingen hun activiteiten opgeschort, aldus burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte).

Gisteren bleken negen leiders van de Chiro van Machelen besmet met het coronavirus. Daarop werden deelnemers van het Chirokamp, Chiroleiding, hun gezinsleden en andere contacten getest. De testen leverden veel negatieve testresultaten op, "maar het is nog te vroeg om hier conclusies uit te trekken".

"Het is duidelijk dat het virus sterk blijft circuleren in onze gemeente en voornamelijk in deelgemeente Machelen. Uit voorzorg nemen we maatregelen om bijeenkomsten en contacten hier maximaal te beperken", zegt burgemeester Lagrange. Enkele verenigingen, zoals de voetbalclub KME Machelen, hebben hun activiteiten opgeschort. "Door gezamenlijke inspanningen kunnen we de verdere verspreiding zo goed mogelijk onder controle houden", aldus de burgemeester.

Amsterdam verscherpt maatregelen en vraagt om drukke plaatsen te vermijden

In Amsterdam zal verscherpt toezicht gehouden worden op de horeca. Dat heeft burgemeester Femke Halsema vanavond aangekondigd. Zaken die zich niet aan de coronamaatregelen houden, kunnen tot vier weken gesloten worden. Er komt ook een meldingsplicht voor feesten met meer dan 100 aanwezigen.

In Amsterdam stijgt het aantal coronabesmettingen snel. Het aantal positieve testuitslagen ligt er dubbel zo hoog als het landelijke gemiddelde. De burgemeester wil niet van een crisis spreken, maar maakt zich wel "ernstige zorgen". 

Eerder meldde de NOS op basis van een brief van de burgemeester dat aan toeristen gevraagd zou worden om weg te blijven uit de stad. Maar dat sprak Halsema later tegen. Er is enkel de vraag om drukke plaatsen te vermijden. "We doen die oproep nu niet, maar we houden die mogelijkheid achter de hand", luidt het.

De bekende en drukbezochte vestiging van de winkelketen De Bijenkorf in Amsterdam moet voorlopig de deuren sluiten nadat er aantal medewerkers positief had getest.

De Nederlandse premier Mark Rutte hield eerder vandaag een persconferentie waarin hij een verstrenging van de maatregelen aankondigde. Zo wordt aan de Nederlanders nu het "dringende advies" gegeven om thuis maximaal zes mensen uit te nodigen.

Patrick Post

Epidemioloog Pierre Van Damme over cultuursector: "Met mondjesmaat meer mensen toelaten"

De cultuurhuizen en concertzalen trekken al een tijdje aan de alarmbel. Ze hopen dat de Nationale Veiligheidsraad hen donderdag toelaat om weer meer bezoekers te ontvangen. Maar epidemioloog Pierre Van Damme wil niet te snel gaan. "Een eerste logische stap zou zijn om terug te gaan naar de regel van 200 mensen binnen en 400 mensen buiten." Tom Kestens van de Crisiscel Cultuur vraagt om naar de zaalcapaciteit te kijken en benadrukt: de sector kan coronaproof werken, laat ons dan ook werken.

Lees meer in dit artikel:

Heeft de coronacrisis een invloed op de keuze van studenten voor de richting verpleegkunde?

Verschillende hogescholen merken een stijging in de inschrijvingen voor de studie verpleegkunde op, maar tegelijkertijd is het te voorbarig om nu al te concluderen dat de coronacrisis meer studenten voor verpleegkunde doet kiezen. Wij vroegen aan enkele studenten waarom zij voor verpleegkunde kiezen en of de coronacrisis al dan niet een invloed heeft gehad op die beslissing.

Lees meer in dit artikel:

Intersoc sluit hotels in Zwitserland voor de rest van het zomerseizoen

Intersoc, de vakantieorganisatie van de christelijke mutualiteiten, sluit haar hotels in Zwitserland voor de rest van het zomerseizoen. Nu de Zwitserse overheid beslist heeft dat België een land met hoog infectierisico is, moeten alle Belgen die vanaf 20 augustus naar Zwitserland willen reizen tien dagen in quarantaine gaan.

"De Zwitserse overheid heeft België op de lijst van landen met een hoog infectierisico geplaatst. Alle Belgen die vanaf 20 augustus naar Zwitserland willen reizen, moeten zich vooraf aanmelden bij de overheid en moeten 10 dagen in quarantaine gaan. Hierdoor kunnen onze reizen niet meer doorgaan en sluiten onze Intersoc-hotels voor de rest van het zomerseizoen", zegt Intersoc op haar website en facebookpagina. "Alle getroffen vakantiegasten worden de komende dagen nog gecontacteerd."

"Voor onze vakantiegasten die nu in Zwitserland zijn, vormt deze beslissing geen probleem. Zij kunnen bij hun vertrek zonder problemen Zwitserland verlaten. Zij moeten enkel rekening houden met de kleurcodes die de Belgische regering op dat moment heeft toegekend aan hun kanton in Zwitserland."

Voor de herfstvakantie in de Zwiterse hotels heeft Intersoc nog geen beslissing genomen.

Nederlandse premier Rutte vraagt Nederlanders om thuis geen feestjes te houden: "Maximaal 6 gasten"

De Nederlandse premier Mark Rutte vraagt de de bevolking om thuis geen feestjes te organiseren, om de stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen tegen te gaan. In Nederland zijn afgelopen week zo'n 4.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

"Het gaat vooral mis in de privésfeer: bij familiebijeenkomsten, op verjaardagsfeestjes, in vriendengroepen. Daar zien we de meeste besmettingen. Wat onder elkaar misschien veilig voelt, is eigenlijk schijnveiligheid", aldus Rutte op een persconferentie.

Het gaat om een "dringend advies", geen verplichting. Wie toch gasten ontvangt thuis, wordt gevraagd om het aantal te beperken tot 6 personen en zich te houden aan de afstandsregels. Rutte vraagt ook aan de Nederlanders om zoveel mogelijk te blijven thuiswerken. De scholen zullen opengaan zoals gepland. "We werken met man en macht aan een veilige omgeving." 

De periode van thuisquarantaine gaat van 14 dagen naar 10 dagen, zo werd ook aangekondigd. De Nederlandse regering onderzoekt hoe ze die quarantaine in de komende weken verplicht kan maken. Tot nu was er enkel een dringend advies.

"De boodschap komt hierop neer: we hebben laten zien dat we het virus eronder kunnen krijgen. Nu moeten we laten zien dat we het virus onder controle kunnen houden", besloot Rutte.

De steenweg N8, aflevering 2: de stilte van een "slow cabin", en je tuin openstellen voor kampeerders

Een hele zomer trekt VRT NWS langs de steenwegen in ons land en kijkt hoe we het leven weer op gang trekken na een voorjaar in het teken van corona. Deze achtste week rijdt onze ploeg op de N8, via Ninove, Brakel, Kortrijk en Ieper tot aan de Belgische kust. Vandaag bezoeken we een "slow cabin" ergens in de ongerepte natuur. En heel wat mensen stellen hun tuin open voor wandelaars en fietsers die er willen kamperen, bijvoorbeeld in Maarkedal:

Videospeler inladen...

Versoepelingen van mondmaskerplicht aan de kust op til (maar niet overal)

Vanaf 1 september zal het dragen van een mondmasker enkel verplicht zijn op drukke plaatsen op het gebied van politiezone Westkust. Dat meldt de politiezone na een gezamenlijke beslissing van de drie betrokken burgemeesters. Het gaat over het grondgebied De Panne, Koksijde en Nieuwpoort, waar voorheen een algemene mondmaskerplicht gold. De regel wordt enkel van kracht als de cijfers aan de Westkust goed blijven.

Lees meer in dit artikel:

Gehospitaliseerde kinderen met COVID-19 veel sneller ontslagen dan volwassenen

Kinderen die met COVID-19 worden opgenomen in het ziekenhuis, verblijven daar zo'n 3 dagen. Bij volwassen is dat 8 dagen. Bovendien maken kinderen slechts 1,6 procent van het totaal aantal gehospitaliseerde patiënten uit, terwijl ze 3 procent van de bevestigde gevallen vertegenwoordigen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Sciensano over besmettingen met COVID-19 bij kinderen in België.

Het gezondheidsinstituut bracht labodata, schoolgegevens en informatie van ziekenhuisopnames samen om een beter zicht te krijgen op de impact van het nieuwe coronavirus op kinderen. De bestudeerde periode liep van 15 maart tot en met 28 juni. Toen werd bij in totaal 1.511 kinderen een positieve COVID-19-test gerapporteerd.

Daarmee ligt het aantal bevestigde gevallen bij kinderen laag. Het aantal bevestigde gevallen bij kinderen was goed voor 3 procent van het totaal aantal infecties. Kinderen stonden dan weer in voor 1,6 procent van het aantal ziekenhuisopnames. Vier op de vijf ziekenhuisopnames (81 procent) verliep zonder ernstige complicaties. "De verblijfsduur van kinderen in het ziekenhuis was dan ook meestal kort (mediaan van 3 dagen) en lag beduidend lager dan die voor alle patiënten in het ziekenhuis (mediaan van 8 dagen)", leest het rapport.

Opvallend is wel dat kinderen jonger dan 3 maanden een groot deel van de hospitalisaties bij kinderen vertegenwoordigden. "Dit wordt vermoedelijk verklaard door het feit dat koorts bij deze jonge kinderen een alarmsignaal is dat snel tot het uitvoeren van een diagnostische test leidt en het feit dat een positieve test in deze leeftijdsgroep meer bezorgdheid opwekt", luidt het. Van de Belgische gehospitaliseerde kinderen kwam 3 procent op intensieve zorgen terecht.

Meest gelezen