Shutterstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Wie betaalt coronafactuur? “Echt rijken zijn niet meer aan hogere belastingstarieven onderworpen”

Betalen rijke mensen effectief minder belastingen, en zouden zij dus de coronamaatregelen moeten financieren? Het is een vraag die zich volgens Michel Maus, fiscaal expert in ons geldpanel, niet zomaar laat beantwoorden. Hij gaat in op de belastingen waar zelfs de superrijken in ons land niet aan kunnen ontsnappen en stelt vast dat er enkele scheeftrekkingen zijn in de regels. “Zo zijn fiscale uitzonderingen in een aantal gevallen zeer voordelig voor de rijksten van de samenleving.”

  1. Vlaanderen wil eigen staatsbon: “Nuttig om 2,5 miljard euro schulden te financieren”
    PREMIUM
    Politiek
    65

    Vlaanderen wil eigen staatsbon: “Nuttig om 2,5 miljard euro schulden te financie­ren”

    Na het succes van de federale staatsbon - 22 miljard opgehaald - in september vorig jaar, denkt nu ook de Vlaamse overheid na over een Vlaamse staatsbon. Het zal pas voor de volgende regeerperiode echt concreet worden, maar HLN ontdekte dat er al in alle discretie gesprekken over lopen. “Het effect zal beperkt zijn tot pakweg 500 miljoen euro per jaar of 2,5 miljard euro per regeerperiode”, geeft Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) toe. En het goede nieuws voor u is dat het rendement wellicht hoger zal liggen dan de 3,30% van de federale staatsbon.
  2. Waarom kan de regering niet gewoon geld laten bijdrukken om het Covid-19 leed te verzachten?
    PREMIUM

    Waarom kan de regering niet gewoon geld laten bijdrukken om het Covid-19 leed te verzachten?

    Lockdowns ten gevolge van Covid-19 zorgen ervoor dat we in Europa en België een economische krimp meemaken die vergelijkbaar is met die van de twee wereldoorlogen. Waarom drukt de Europese Centrale Bank dan geen extra geld om het uit te delen aan de bevolking en zo de crisis te verzachten? Véronique Goossens, econoom in ons geldpanel, geeft uitleg: wat zijn de gevaren van het bijdrukken van geld en wat is precies de rol van de Europese Centrale Bank (ECB)?