Koning Filip ontvangt partijvoorzitters: moet Herman Van Rompuy de boel ontmijnen?

Egbert Lachaert (Open VLD) bij aankomst in het Paleis dinsdagochtend.  ©  Photo News

De koning zet deze voormiddag zijn consultatieronde van de partijvoorzitters verder. Om 9 uur kwam Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert langs, een uur later zijn Franstalige MR-collega Georges-Louis Bouchez. Daarna volgen nog Ecolo en Groen, en om 13 uur ten slotte de kleinste partij, Défi.

Vooral de gesprekken met de liberale voorzitters zijn cruciaal, want net bij die partijen lag de knoop gebonden voor de mislukking van paars-geel. Preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette wilden in die coalitie maar één liberale partij, bij voorkeur Open VLD, maar Lachaert en Bouchez hebben zich aan elkaar vastgeklonken.

LEES OOK. Koning behoudt paars-gele waakvlam, maar verrijzenis van Vivaldi (zonder N-VA) is niet uitgesloten (+)

Na vorige consultatierondes kwam koning Filip altijd heel snel met een beslissing en een mededeling over de volgende stap. Verwacht wordt dat hij dat ook deze keer doet, en al deze namiddag een aankondiging doet. Wat het precies wordt, is voorlopig voer voor speculatie. Een blauw-groen duo aan zet behoort tot de mogelijkheden, al hebben zowel liberalen en groenen al gezegd dat ze dat niet zouden doen.

Een andere optie is om een bemiddelaar aan te duiden die iets verder af staat van de huidige toppolitiek. In de Franstalige media circuleert daarvoor al de naam van CD&V’er Herman Van Rompuy. Dat spoor sluit ook aan bij het voorstel van werkgeversorganisatie VBO om een onafhankelijk, gezaghebbend figuur aan te duiden om de formatie uit het slop te trekken. Maar Van Rompuy zegt in een reactie dat dit niet aan de orde is. “Die tijd is voorbij”, zegt hij. “Ik heb hierover nog niks gehoord, en het zou me ook niet interesseren.”

Nog een ander mogelijk scenario is dat de koning het ontslag van De Wever en Magnette als preformateurs niet aanvaardt, en hen opnieuw het veld instuurt. Dat sluit dan weer aan bij de oproepen van Conner Rousseau (SP.A) en Joachim Coens (CD&V) om niet opnieuw van nul te beginnen, en deze kans niet te verkwanselen om met N-VA en PS een regering te vormen. (pl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen