Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

Koning Filip stuurt Egbert Lachaert (Open Vld) het veld in, die wil ‘met open vizier’ van start gaan

Egbert Lachaert, voorzitter van Open Vld.Beeld t

Koning Filip heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aangeduid als koninklijk opdrachthouder. Bedoeling is dat Lachaert de federale formatie weer op de rails krijgt, en een meerderheid zoekt voor een regering. Over tien dagen brengt hij voor de eerste keer verslag uit bij de koning.

De koning consulteerde vandaag en gisteren heel wat partijvoorzitters, nadat duidelijk was geworden dat de opdracht van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) was vastgelopen. 

Nu stuurt de koning Egbert Lachaert (Open Vld) het veld in. Lachaert start zijn opdracht niet met één piste voor ogen. Het is de bedoeling opnieuw de verschillende partijen uit te nodigen en met een open vizier van start te gaan.

“Het land bevindt zich in een van de grootste crisissen sinds de Tweede Wereldoorlog”, reageert Lachaert na zijn benoeming. “Er is nood aan een sterke regering, met een breed draagvlak en een evenwichtig beleid. In moeilijke tijden moet de politiek haar meningsverschillen overstijgen. We hebben nog enkele weken om een volwaardige regering te maken, ten dienste van de bevolking. Deze opdracht zal in alle discretie uitgevoerd worden, om zo het nodige vertrouwen tussen partijen tot stand te brengen.”

Paars-geel

Hoewel hij er nooit een geheuim van gemaakt heeft dat paars-geel zijn persoonlijke voorkeur wegdraagt, mikt Lachaert dus niet meteen op dergelijke coalitie. Zijn voorgangers De Wever en Magnette probeerden wel onomwonden om ‘paars-geel’ in de steigers te zetten, maar zij slaagden er niet in een meerderheid achter zich te scharen. 

Verder dan de ‘bubbel van vijf’, met naast hun partijen ook sp.a, CD&V en cdH, geraakten ze niet. Hun pogingen om die bubbel aan te vullen, botsten op een njet van liberalen en groenen, die in een opmerkelijk gezamenlijk persbericht weigerden om zich tegen elkaar te laten uitspelen

Door die demarche van de liberalen en groenen gingen in de Wetstraat de laatste dagen steeds meer stemmen op om een zogenaamde ‘Vivaldi-coalitie’ (met liberalen, socialisten, christendemocraten en groenen, maar zonder N-VA) op de been te brengen. Ook bij PS lijkt de paars-gele knop stilaan omgedraaid. Op het PS-partijbureau maandag zou Magnette er met geen woord meer over gerept hebben. “Hij had het over Vivaldi, een upgrade van Wilmès II of verkiezingen”, zegt een hooggeplaatste bron. 

‘Zichzelf overstijgen’

 ““De voorbije weken hebben een aantal partijen zichzelf overstegen. Als alle partijen bereid zijn om dat te doen, kan een regering gevormd worden”, reageert sp.a op de aanstelling van Lachaert.