©  Photo News

Koning aanvaardt ontslag De Wever en Magnette, Lachaert (Open Vld) aan zet

Na zijn consultatieronde met de partijvoorzitters heeft koning Filip het ontslag van preformateurs De Wever en Magnette aanvaard. Hij heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aangeduid om nu het initiatief te nemen. Dat maakt het koninklijk paleis dinsdag bekend.

“De koning heeft de heer Egbert Lachaert met de opdracht belast de nodige initiatieven te nemen met als doel een regering met een brede meerderheid in het parlement te vormen. De heer Lachaert heeft deze opdracht aanvaard en zal een eerste verslag uitbrengen aan de Koning op 28 augustus”, staat te lezen in de mededeling van het paleis.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette hadden maandag hun ontslag als preformateurs aangeboden aan de koning. Zij waren erin geslaagd om een ‘bubbel van vijf’ te vormen met CD&V, CDH en sp.a, maar die vijf partijen hebben niet voldoende zetels om een meerderheid te vormen. Daarom voerden De Wever en Magnette gesprekken met de liberalen en de groenen, maar verschillen in visie en de figuur Georges-Louis Bouchez (MR) maakten dat een erg moeilijke piste. 

LEES OOK: Lachaert wil iedereen met open vizier uitnodigen: “Politiek moet haar meningsverschillen overstijgen

(gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER