Direct naar artikelinhoud
Voorbeschouwing

Komt er licht aan het einde van de tunnel voor de cultuursector? Dit ligt vandaag op de tafel van de Veiligheidsraad

Premier Sophie Wilmès (MR).Beeld BELGA

Voor het eerst sinds eind juli buigt de Veiligheidsraad zich vandaag over een eventuele versoepeling van de coronaregels. Verwacht vooral niet te veel, waarschuwen experts en politici. Toch staan er enkele cruciale beslissingen op de agenda.

Strengere aanpak in Brussel

Terwijl het aantal coronabesmettingen in ons land blijft dalen, gaat de situatie in Brussel de verkeerde kant op. De voorbije week steeg het aantal besmettingen met 26 procent. Ook Namen en Luik kampen met lokale uitbraken.

De federale expertengroep Celeval pleit voor een strengere aanpak in Brussel. Daar geldt sinds vorige week een algemene mondmaskerplicht, maar die maatregel volstaat volgens haar niet om de uitbraak in te dijken. In een kritisch rapport, waarover De Tijd bericht, pleit Celeval voor een intensieve campagne in de armere, dichtbevolkte wijken in de Kanaalzone. Net zoals in Antwerpen worden deze wijken namelijk het meest getroffen door het longvirus.

Het ziet ernaar uit dat de Veiligheidsraad het Brusselse bestuur zal wijzen op zijn verantwoordelijkheid, zoals hij dat eind juli ook deed met Antwerpen. “We kunnen de nationale maatregelen enkel zo soepel mogelijk houden als er lokaal kordaat wordt opgetreden”, klinkt het binnen de raad. Mogelijke lokale ingrepen variëren van een gedeeltelijke sluiting van cafés tot een avondklok of lockdown.

Hoe ver Brussel wil gaan, is onduidelijk. Minister Elke Van den Brandt (Groen) vindt alleszins dat de mondmaskerplicht beter moet worden nageleefd, wat een strengere handhaving impliceert. Ze sluit extra maatregelen niet uit. Minister-president Rudi Vervoort (PS) wacht eerst het oordeel van de Veiligheidsraad af.

Bubbel van vijf

Op de vorige Veiligheidsraad werd de sociale bubbel verkleind tot vijf personen per gezin. Ondanks de daling van het aantal besmettingen is de kans bijzonder klein dat de bubbel opnieuw wordt versoepeld. Experten wijzen daarvoor naar de geplande heropening van de scholen in september. Die stap is zo ingrijpend dat er daarbuiten nog maar weinig marge is om te versoepelen. “Je kan niet alles tegelijk doen”, zei professor Erika Vlieghe op Radio 1. Ook viroloog Marc Van Ranst sprak zich op Twitter expliciet uit tegen een vergroting van de bubbel.

Hoewel de Veiligheidsraad in het verleden weleens afweek van de virologische adviezen, zal dat donderdag niet gebeuren. Politici verwijzen naar de “traumatische” ervaring tussen de eerste en de tweede coronagolf. Toen voerden ze een grote versoepeling door om vervolgens vast te stellen dat de pandemie weer opflakkerde. “Vorige keer hebben we ook zoveel miserie gekend met die bubbel dat we geen zin hebben om er opnieuw aan te morrelen”, klinkt het in regeringskringen.

Winkelen in groep

Hoewel onze sociale bubbel ongewijzigd blijft, zal die bubbel allicht meer dingen samen mogen doen. Winkelen, bijvoorbeeld. Sinds eind juli mogen we enkel nog alleen winkelen, maximaal dertig minuten. In een open brief stelt de modesector deze regels aan de kaak. Als we met onze bubbel op restaurant mogen, klinkt het, waarom mogen we dan niet samen naar de winkel? De sector roept de Veiligheidsraad op om de winkelregels te versoepelen. Al is het maar om de vele uitbaters te redden die nu worden bedreigd door een faillissement. “Winkelstraten blijven leeg, winkels hangen vol, facturen stapelen zich op”, schrijft sectororganisatie Mode Unie in haar open brief.

Leden van de Nationale Veiligheidsraad zien weinig graten in deze versoepeling. De economische voordelen zijn veel groter dan de virologische risico’s, klinkt het. Toch houden de meesten nog een slag om de arm. Eerst willen ze zien wat de experts hierover adviseren, en welke andere versoepelingen hierdoor mogelijk gehypothekeerd worden.

Grotere evenementen

Komt er licht aan het einde van de tunnel voor de cultuur- en evenementensector? Normaal hadden organisatoren vanaf augustus 400 deelnemers mogen toelaten in hun zalen, en 800 toeschouwers in openlucht. Voor zittende evenementen, bijvoorbeeld in voetbalstadions en grote concertzalen, zou er zelfs een uitzondering kunnen worden aangevraagd om nog meer volk toe te laten. Maar bij de start van de tweede coronagolf werden al deze plannen van tafel geveegd. Tot op heden mogen binnen 100 toeschouwers worden toegelaten, en buiten 200.

De cultuursector smeekt om versoepelingen. De ‘crisiscel cultuur’, die de sector vertegenwoordigt, vraagt om zalen tot minstens 60 procent te kunnen vullen. Door de huidige regels voor de bezoekersaantallen zijn veel voorstellingen onrendabel en onwerkbaar, klinkt het. Dinsdag zat de crisiscel hierover samen met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor cultuur. In een mededeling geven de twee partijen aan op dezelfde lijn te zitten. “Ik verwacht dat de minister ons standpunt gaat verdedigen in de Nationale Veiligheidsraad”, zegt Tom Kestens van de crisiscel. “We hebben getoond dat we perfect veilig kunnen werken. Nu moeten we afstappen van de generieke cijfers die het publiek beperken. 100 man in het Sportpaleis is helemaal anders dan 100 man in een kleine club.”

Leden van de Veiligheidsraad sluiten een versoepeling voor evenementen, zowel culturele als andere, niet uit. Tegelijk willen ze nog niets beloven. Veel hangt af wat de virologen hierover adviseren.

Kleurcodes, opening onderwijs

De agenda van de Veiligheidsraad bevat ook enkele minder belangrijke punten. Zo zullen de leden het systeem met de kleurcodes voor vakantielanden evalueren. Het systeem gaat niet op de schop, maar mogelijk wordt het wel verfijnd. Ook de beslissing om de scholen in september te openen, moet nog het fiat van de Veiligheidsraad krijgen. Verwacht wordt dat de raad hier weinig aan zal veranderen.