Merk hoe nietig de sleper is tegenover de Pioneering Spirit, een werkreus met dubbele romp en een eigen helikopterplatform. ©  Luc van Haute

Veel bekijks voor grootste schip ter wereld op de Schelde

Vlissingen -

Het was een ongeziene gast op de Westerschelde, nabij Vlissingen. Met een dag vertraging kwam de Pioneering Spirit aan, het grootste schip ter wereld. “Het doemde op als een spook uit de mist”, zegt spotter Luc van Haute.

Met meer dan 400.000 kubieke meter aan binnenvolume, een lengte van 382 meter en een breedte van 124 meter is de Pioneering Spirit niet het langste, maar wel het grootste schip ter wereld. Het helpt olie- en gasplatformen mee opbouwen en afbreken. Normaal gezien zou het schip zondag al toekomen, maar met een dagje vertraging stoomde het schip maandag iets voor 15u de Schelde op. Slechts een klein stukje, want het schip kwam twee fundamenten van booreilanden voor afbraak afleveren in de Sloehaven in Vlissingen.

“Ik had het al een keer gezien, maar het blijft indrukwekkend. het is eens totaal iets anders”, zegt Schotenaar Luc van Haute (63), die geregeld schepen fotografeert. “Ik volgde de aankomst via de app Marinetraffic. Ideaal voor foto’s was het niet, maar het schip doemde plots als een spook uit de mist op. Nadien ben ik nog even naar de haven gereden voor wat foto’s. Een fantastische plek om een uitzonderlijk schip te zien. Er waren enorm veel Nederlanders op afgekomen, het bleef maar komen. Al was er ook een bangelijke regenbui waardoor heel wat mensen waren verzopen, maar zelf heb ik geluk gehad. Ik zag dat het schip vannacht (dinsdagochtend, red.) rond 3u opnieuw is vertrokken, op weg naar Noorwegen.”(cm)

Een droge Luc van Haute maakt een selfietje met het grootste schip ter wereld. ©  Luc van Haute

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER