Wie terugkeert uit een rode zone en zich niet laat testen, riskeert een boete tot 4.000 euro en zelfs een celstraf tot een halfjaar

 ©  Photo News

Het is verplicht en toch laat slechts een op de twee Belgen zich testen op een mogelijke besmetting met het coronavirus bij terugkeer uit een “rode zone”. Daar komt nu verandering in. Want wie zich niet laat testen, riskeert een forse boete en zelfs een celstraf tot een halfjaar.

Laurence Torck

Wie vanuit een rode zone terugkomt, moet zich laten testen en moet ook meteen in quarantaine. Maar uit de cijfers van minister Philippe De Backer (Open VLD) blijkt dat het merendeel zich niet aan die regel houdt en zich niet laat testen. “Sinds 1 augustus moet iedereen die vanuit het buitenland terugkeert - van welke zone dan ook - de ‘passenger locator form’ invullen. Wie uit een rode zone terugkeert, krijgt dan ook een code om zich te laten testen. Maar meer dan de helft van die codes werd niet gebruikt, wat dus wijst op het feit dat al die mensen zich niet hebben laten testen”, verduidelijkt Caroline Leys, woordvoerder van de minister.

Strenge straffen

De regering rekende op de burgerzin van de mensen, maar dat blijkt dus niet voldoende te zijn. Daarom zullen mensen die terugkeren uit zo’n rode zone nu ook behandeld worden als mensen die een hoogrisico contact hebben gehad.

“Nu word je dus ook écht verplicht. Kom je terug uit een rode zone en heb je je niet laten testen? Dan word je opgebeld door een contact tracer. Laat je nadien nog geen test afnemen, dan kan je een boete verwachten.”

Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen tussen 208 en 4.000 euro en riskeert een celstraf van acht dagen tot een halfjaar. “Als je beslist om naar een rode zone op reis te gaan, dan is het een kleine moeite om je te laten testen”, aldus Leys.

Bij terugkeer uit deze zones zijn een test en quarantaine verplicht:

  • Alle landen buiten de EU en de Schengen-zone
  • Bulgarije: regio’s Noordoosten en Zuidwesten
  • Malta
  • Roemenië: regio’s Boekarest-Ilfov, Centrum, Noord West, Noordoosten, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Zuid West Oltenia
  • Spanje: Autonome regio Aragón; autonome regio Navarra; provincie Barcelona en provincie Lleida (autonome regio Catalonië); provincie Biscaje (autonome regio Baskenland); provincie Soria (autonome regio Castilla y Leon)
  • Verenigd Koninkrijk: Leicester
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen