Agenten lachen en dansen en collega brengt Hitlergroet terwijl man hard aangepakt wordt in politiecel in Charleroi: “Dit is onaanvaardbaar”

Bron: BELGA

Uit beelden die opgedoken zijn van een bewakingscamera van een politiecel in de luchthaven van Charleroi, waar een 38-jarige man begin 2018 zware verwondingen opliep en daarna overleed, blijkt dat verschillende agenten op de geboeide man zaten, dat ze lachten en dansten en dat een agente een Hitlergroet bracht. Dat zegt de familie van de overleden man woensdag in Het laatste nieuws. Het parket van Charleroi stelt dat het onderzoek vertraging opliep door de coronacrisis, maar dat het bijna afgerond is. De politievakbonden noemen het lachen en dansen en de Hitlergroet onaanvaardbaar. Een van de betrokken agenten mag geen contact meer hebben met het publiek.

De feiten speelden zich af op 28 februari op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man wou een vlucht nemen naar Slovakije, maar gedroeg zich agressief en werd opgepakt. Hij werd opgesloten in een cel op de luchthaven, en op de beelden is te zien hoe hij zich ’s nachts tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur gooit.

De politie komt daarna tussen, schrijft Het laatste nieuws. “Op bewakingsbeelden is te zien dat zes politiemensen naast en op de geboeide man komen zitten. Volgens een doktersverslag zit één inspecteur 16 minuten met z’n volle gewicht op zijn borstkas. Lange tijd ligt er ook een deken over zijn gezicht. De politiemensen lachen uitbundig, één agente doet een dansje en brengt de Hitlergroet.” De man wordt de volgende dag naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt.

Onderzoek vertraagd

Het gerecht in Charleroi onderzoekt de zaak, maar na tweeënhalf jaar onderzoek vreest de familie dat de zaak in de doofpot zal gestopt worden. De weduwe van de man wil weten wat de doodsoorzaak van de man geweest is, stelt advocaat Ann Van De Steen, die met een verzoekschrift de aanstelling van een nieuwe onderzoeksrechter wil bekomen. Het is de kamer van inbeschuldigingstelling die daarover moet oordelen.

Het parket van Charleroi laat woensdag weten dat het dossier nog altijd onderzocht wordt, maar dat het onderzoek bijna afgerond is. “De nabestaanden van de familie hebben al twee keer bijkomende onderzoeksdaden gevraagd, betreffende het verhoor van verschillende personen en een medische expertise”, zegt een woordvoerder van het parket. “Door de crisis rond Covid-19 is er een vertraging geweest. Alle politie-agenten betrokken bij de interventie zijn intussen gehoord.”

Federale politie: “We gaan dit tot op het bot uitspitten”

Woordvoerder Sarah Frederickx zegt dat de federale politie tot woensdag niet op de hoogte was van de camerabeelden en de handelingen die daarop te zien waren. “We nemen het heel ernstig. Er is enerzijds het strafrechtelijke onderzoek dat moet uitmaken wat de doodsoorzaak is en of er politioneel fouten gebeurd zijn. Anderzijds is er een aspect van normen en waarden waar we zwaar aan tillen. We hebben inzage gevraagd in het gerechtelijke dossier om maatregelen op ons niveau (op tuchtrechtelijk gebied, nvdr.) te treffen.”

Voor de vrouw die de Hitlergroet bracht is er nu al een maatregel genomen, zegt Frederickx. “Ze mag vanaf morgen geen operationele diensten meer doen en geen contact meer hebben met het publiek. Ze krijgt dus een ander takkenpakket. Dat is best een zware maatregel. Het tuchtrechtelijk onderzoek zal moeten uitmaken of er nog bijkomende maatregelen opgelegd moeten worden.” De agente werkt nog altijd op de luchthaven van Charleroi.

“Van zodra we ervan (van de handelingen op de beelden, nvdr.) wisten, en dat is vandaag, zijn we met een vooronderzoek gestart”, zegt de federale politie. “Wat er gebeurd is, dat zijn geen normale dingen. Het onderzoek moet ook bepalen hoe het komt dat we de beelden nooit gezien hebben. We nemen de zaak heel ernstig en gaan dit tot op het bot uitspitten.” De top van de federale politie zal het dossier opvolgen, zegt Frederickx.

BSCA, de uitbater van de luchthaven van Charleroi, meldt dat het zich burgerlijke partij wil stellen in het dossier omdat het om “onaanvaardbare handelingen” gaat.

Politievakbonden: “Hitlergroet en dansen volledig onaanvaardbaar”

De politievakbonden laten woensdag wel van zich horen. Vincent Houssin van VSOA politie is categoriek: “Die Hitlergroet en dat dansen is volledig onaanvaardbaar en ongepast. Dat veroordeel ik streng en ik begrijp bovendien niet wat de bedoeling daarvan is.”

Wat de rest van de feiten betreft, blijft Houssin voorzichtig. “De man is duidelijk buiten zinnen. Het lijkt bijna excited delirium syndroom (EDS) (dat syndroom kenmerkt zich door extreem agressief gedrag en het niet opvolgen van aanwijzingen van politie en hulpverleners nvdr). Hoewel achteraf blijkt dat hij negatief test op drugs en alcohol, is er duidelijk iets aan de hand waarvan wij de oorzaak niet kennen”, zegt Houssin.

“Wat wel duidelijk is, is dat de man in bedwang moet worden gehouden. Wat de goede manier daarvoor is, is niet duidelijk. Wij zijn in het verleden al vragende partij geweest voor een handleiding wat dat betreft, maar die is er nooit gekomen. Hoe dan ook: we kennen het dossier te weinig om de agenten te kunnen beschuldigen. Daar moeten we dus voorzichtig mee zijn”, zegt Houssin.

Zowel VSOA als politievakbond NSPV reageerden woensdag verrast op het nieuws van de beelden: het is voor het eerst dat ze de beelden die al twee jaar oud zijn onder ogen kregen. Bij NSPV luidde het dat “de feiten onbekend zijn en we daar dus niet op kunnen reageren”, aldus nog Carlo Medo van politievakbond NSPV.

(gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen