Direct naar artikelinhoud
#BalanceTonWilly

‘Het is bijna normaal geworden dat een meisje wordt verkracht’: Brusselse vrouwen klagen op Twitter seksueel geweld aan

‘Het is bijna normaal geworden dat een meisje wordt verkracht’: Brusselse vrouwen klagen op Twitter seksueel geweld aan
Beeld ShutterStock

#BalanceTonWilly maakt heel wat los in Franstalig België. Het zopas opgerichte Twitter-account publiceert ingezonden getuigenissen van Brusselse vrouwen die slachtoffer waren van seksueel geweld. ‘Het is bijna normaal geworden dat een meisje wordt beledigd of verkracht, er gebeurt niets.’

“De gebeurtenissen vonden plaats in Elsene in een AirBnB. Ze deden me pijn en ze zagen me huilen, maar ze stopten niet. Het is alsof ik niet menselijk ben. [...] Ze begonnen me om 2 uur te verkrachten en stopten om 6 uur.” 

Met deze eerste getuigenis startte het Twitter-account #BalanceTonWilly een lange reeks van verschillende verhalen over seksueel geweld. 

Twitter bericht wordt geladen...

Met #BalanceTonWilly wil een jonge Brusselse sociologiestudente, die anoniem wenst te blijven, slachtoffers van verkrachting, zowel jongens als meisjes, aansporen hun verhaal te delen. Sinds 12 augustus publiceert ze dagelijks anoniem getuigenissen van seksueel geweld, voornamelijk in Brussel. Ze zou per dag tussen de 250 en 300 berichten ontvangen. 

“Helaas is het onmogelijk om ze allemaal te lezen”, zegt de oprichtster bij de Franstalige nieuwszender RTBF. Vandaag selecteert, anonimiseert en publiceert ze met de hulp van twee andere mensen 30 tot 40 berichten per dag. In een week tijd heeft het account al meer dan 7.000 volgers. “Ik ben opgegroeid in Brussel en ik ben pas 20 jaar oud, maar ik heb al te veel gezien, ik heb al te veel verhalen gehoord”, zegt de oprichtster, die aangeeft op negenjarige leeftijd het slachtoffer te zijn geworden van verkrachting en, meer recentelijk, van wraakporno. “Justitie is niet effectief en zij weten het, zij die dit allemaal doen. Ze voelen zich onaantastbaar. Het is bijna normaal geworden dat een meisje wordt beledigd of verkracht. Er gebeurt niets.”

Huizenhoge drempel

Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad, spreekt van een belangrijk initiatief. “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat negen op de tien vrouwen die werden verkracht niet met hun verhaal naar buiten komen.” De Meyer wijst erop dat de Vrouwenraad zelf enkele jaren geleden de website ikzwijgnietmeer.be heeft gelanceerd waarop vrouwen anoniem hun verhaal konden doen. “Ook toen kregen we een heleboel schrijnende verhalen binnen vanuit Vlaanderen. Het toont aan dat de drempel naar officiële instanties zoals hulpverlening of politie nog altijd huizenhoog is. Het is ontzettend belangrijk dat binnen het politiekorps getrainde en opgeleide mensen zijn om slachtoffers van seksueel misbruik te ontvangen. Het is voor vrouwen heel moeilijk om hun verhaal te doen over zoiets intiems tegenover onbekenden.”

Bij de Brusselse politie klinkt het dat #BalanceTonWilly de drempel kan verlagen voor slachtoffers om hun verhaal te doen of klacht in te dienen. “Het anoniem delen van verhalen van seksueel geweld via een sociaal platform is belangrijk op twee niveaus”, zegt Olivier Slosse, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “Ten eerste is die anonimiteit van groot belang. Mensen die het moeilijk vinden om te praten over wat hen is overkomen, krijgen de kans om hun verhaal te doen. Ten tweede speelt herkenning ook een grote rol. Slachtoffers die andere getuigenissen lezen, kunnen zo begrijpen dat het ‘niet aan hen ligt’. Het moedigt hen aan om met hun verhaal naar buiten te komen.” 

Ook verwijst Slosse naar seksueelgeweld.be, waar slachtoffers een anonieme chatfunctie vinden. Verder moedigt de politie slachtoffers van seksueel geweld aan om de site van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld te consulteren.

Volgens de Vrouwenraad zou het goed zijn als het Twitter-account ook zelf zou verwijzen naar zorgcentra voor seksueel geweld, zodat slachtoffers gemakkelijk hun weg ernaar kunnen vinden. Vandaag zijn er centra actief in Gent, Brussel en Luik. In Charleroi, Antwerpen en Leuven zijn ze in uitbouw. Voor nog vier bijkomende centra in West-Vlaanderen, Limburg, Namen en Luxemburg beloofde federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) 9 miljoen euro vrij te maken. Slachtoffers kunnen daar terecht zowel voor traumaverwerking, medisch en forensisch onderzoek en bijstand van politie en justitie.