Mondmaskers op de werkplek: ’Overheid behandelt bedrijven als kleine kinderen’

De Franse overheid verplicht vanaf 1 september het dragen van een mondmasker in ondernemingen. Dat heeft Elisabeth Borne, de Franse minister van Werkgelegenheid, dinsdag aangekondigd, na overleg met de sociale partners.

De regering acht het nodig mondmaskers te verplichten wanneer men zich niet alleen bevindt binnen de onderneming. Maskers worden daarom verplicht in de gangen, in vergaderruimtes, open kantoorruimtes, liften en kantines. Enkel wie over een afzonderlijk bureau beschikt ontsnapt aan de verplichting. De kosten voor de maskers moeten door de werkgever worden gedragen, aldus de minister, die ook telewerken blijft aanmoedigen.

De minister beroept zich op een advies dat de Franse Hoge Raad voor de Volksgezondheid al op 14 augustus formuleerde. ‘De cijfers zijn niet goed, we kunnen niet anders dan daar de juiste conclusies uit te trekken’, zei de minister in een interview met de zondagskrant Le Journal du Dimanche. ‘De regering wil zo een nieuwe lockdown verhinderen, omdat de economische gevolgen daarvan enorm zouden zijn.’

Borne voegde er nog aan toe dat de nieuwe uitbraak van het virus in Frankrijk versnelt en dat de maatregel zeker niet snel zal worden ingetrokken. Volgens Santé Publique France bevindt 22 procent van de 609 vandaag actieve clusters zich in bedrijven, kantoren en ateliers. Daarmee is de Franse bedrijfswereld de belangrijkste besmettingsbron, voor de rusthuizen (16 procent), gezinnen (14 procent) en openbare ruimtes (8 procent).

‘Kan men eindelijk stoppen met angstboodschappen rond te strooien?’

Maar wie zich niet enthousiast toont met de beslissing is het patronaat. ‘Kan men eindelijk ophouden met angstboodschappen rond te strooien die de economische machine verlammen?’, vraagt François Asselin, de voorzitter van de Federatie van KMO’s (CPME), zich af op de nieuwszender BFMTV. Eenzelfde geluid klinkt bij het werkgeversverbond Medef. Daar vreest men dat zulke maatregelen enkel tot meer ongerustheid leiden. En verhinderen dan mensen zich terug op het werk melden.

De maatregel moedigt verder ook het telewerken aan. Maar nog volgens de CPME heeft telewerken volgens 86 procent van zijn leden net een negatieve impact op de productiviteit. Er is sprake van een daling van 1 tot 3 procent.

‘Politici hebben geen idee hoe een bedrijf functioneert’

Ook de vakbonden zijn sceptisch, omdat mondmaskers eerst niet nodig bleken, maar nu plots onmisbaar blijken. Op BFMtv vraagt François Hommeril van de managementvakbond CFE-CGC zich af waarom bedrijven almaar meer zaken opgelegd krijgen van bovenuit, ‘als waren wij die in bedrijven werken kleine kinderen’. ‘Politici hebben geen idee hoe een bedrijf functioneert. Ik werk in een kmo met 170 mensen. Als we ’s ochtends iets beslissen is het ’s middags geïmplementeerd.’

100 euro per werknemer per maand

Bedrijven die al erg te lijden hebben onder de pandemie zullen daarbovenop ook nog eens moeten opdraaien voor de kosten. Volgens de CPME zijn de uitgaven voor mondmaskers, handgels, plexiglas afscheidingen en andere goed voor een extra kost van 100 euro per werknemer en per maand. De kmo’s vragen dan ook dat de overheid tenminste een deel van de onkosten voor haar rekening neemt.

Vandaag kunnen bedrijven die minder dan 50 mensen in dienst hebben aanspraak maken op een eenmalige subsidie van maximaal 5.000 euro voor ‘werkongevallen en beroepsziektes’. Weinig meer dan een magere troost.

Tenslotte zullen overheidsdiensten controles uitvoeren om te kijken of de maatregelen binnen de bedrijven worden opgevolgd. Bedrijven die de maatregelen onvoldoende naleven mogen zich aan boetes verwachten. Werknemers die weigeren een masker te dragen zullen na een verwittiging een sanctie opgelegd krijgen, die bij herhaling tot ontslag kan leiden.

Meer