Direct naar artikelinhoud
AchtergrondChampions League

Met PSG kan Qatar zondag eindelijk Europa veroveren

Vreugde bij PSG, na de overwinning (0-3) tegen Leipzig.Beeld EPA

Toeterende wagens met PSG-sjerpen uit de vensters doorheen de binnenstad van Lissabon. Trosjes PSG-fans op de terrassen van de cafés. De Portugese hoofdstad vierde een Frans feestje, dinsdagavond. Dan eindelijk? Eindelijk de roem waar de Qatarese eigenaars van Paris Saint-Germain nu al bijna een decennium naar snakken?

Voor het eerst sinds Qatar Sports Investment negen jaar geleden Paris Saint-Germain overnam, staat de club in de finale van de Champions League. Negen jaar en 1,217 miljard euro later. Weet u hoeveel trainers de revue zijn gepasseerd? Antoine Kombouaré, Carlo Ancelotti, Laurent Blanc, Unai Emery en tenslotte Thomas Tuchel.

Zeven keer is PSG in al die jaren kampioen geworden in Frankrijk. Zes keer investeerde de club meer dan 50 miljoen euro in een speler: Neymar en Mbappé, natuurlijk, maar ook Cavani, Di María, Icardi en David Luiz kostten 50 miljoen of meer. In totaal investeerde de club 1,217 miljard euro in spelers. Et voilà: in de nazomer van 2020 is het zover – “En finale”, zoals Neymar schreeuwde, dinsdagavond in de kleedkamer.

PSG speelde in Da Luz een van zijn beste wedstrijden in die negen jaar onder Qatarese wimpel. Een machtsontplooiing van begin tot eind. Uitgeschreven door Thomas Tuchel en geregisseerd door Neymar Jr. De Braziliaan is de enige in de wereld die potentieel in de buurt komt van Lionel Messi. Dat-ie dat niveau zelden (heeft) bereikt, ligt aan hem – voor ‘Ney’ is het leven meer dan voetbal. Zijn way of life is nu eenmaal niet die van Messi.

Geen Neymar?

Neymar wisselde na de wedstrijd trouwens truitjes met Leipzig-speler Halstenberg. Dat is niet conform het gezondheidsprotocol van de UEFA, en het kan volgens de regeltjes Neymar de finale kosten.

In dat geval dient de eindstrijd maar meteen afgeblazen – de finale zonder Neymar is geen finale meer.

Maar Thomas Tuchel (46), knap hoe hij het fenomeen ‘PSG’ overleeft. De fratsen van Neymar, de ruzie met ex-sportief directeur Antero Henrique, de uitschakeling door Manchester United in de achtste finale van de Champions League vorig jaar... Een doodgewone trainer sneuvelt in zo’n geval op de stoep van het Parc des Princes. Niet Tuchel. Zijn persoonlijkheid matcht goed met PSG. Zelfbewust, niet te politiek correct willen zijn, en een tikkeltje agressief. Zo deinsde Tuchel er niet voor terug om na de wedstrijd tegen Leipzig voor het oog van de camera’s op de physical coach van Leipzig af te pikkelen om die eens zijn zaligheid te geven. “Hij had zich gemoeid in een discussie onder hoofdcoaches over de talrijke fouten die zij hadden begaan”, legde Tuchel nadien uit.

De taferelen óp het veld, dinsdagavond, en daarna in het hotel, laten zien dat de groepsvreugde bij PSG op dit toernooi enorm groot is. Spelers vallen elkaar in de armen, doen samen dansjes, gaan samen uit de bol, en tonen een voor een een enorme winnaarsdrang. De grinta is zo af te lezen van de gezichten van Neymar en co. Ze voelen zich uitstekend in de bubbel van Lissabon. ‘La force est en eux’, titelde de Franse sportkrant L’Équipe gisteren.

Tennis

PSG is niet heilig. Thomas Meunier noemde de club recent nog “laf” en “ondankbaar”. De wegen van hun voorzitter Nasser Al-Khelaifi zijn ondoorgrondelijk. Nasser Al-Khelaifi. Geboren in Doha in 1973. Een van de honderd rijkste mensen in de wereld. Ex-professioneel tennisspeler. Nasser speelde twee toernooien op de ATP-tour. Telkens verloor hij in twee sets in de eerste ronde – de eerste keer in Sankt Pölten met 6-0 en 6-1 van Thomas Muster. Zijn hoogste ranking op de ATP-lijst was de 995ste plaats in 2002. Hij is tot op vandaag voorzitter van de Qatarese tennisbond.

Sinds de overname van PSG door Qatar Sports Investment is Al-Khelaifi het gezicht van de club. Zijn opdracht: de beste voetbalclub in de wereld worden. Nasser Al-Khelaifi probeerde vanalles - Zlatan, Beckham, Pastore, Lavezzi, Dani Alves, Cavani, Buffon, Neymar... Waar het geld vandaan kwam? Who knows... Elk project om Europa te veroveren, mislukte tot dusver. In de jongste drie seizoenen werd PSG zelfs telkens in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld.

In Qatar is nooit getwijfeld om Nasser Al-Khelaifi te vervangen. Zondag kan hij zijn gram halen... Sommigen vinden PSG arrogant. Sommigen zullen hen de ‘beker met de grote oren’ niet gunnen. Paris Saint-Germain is niet van iedereen. Maar PSG kan zondag wel van Neymar Jr. zijn. Zoals FC Barcelona van Messi is. En daar was het ‘Ney’ bij zijn vertrek uit Catalonië allemaal om te doen.