Herbekijk de integrale persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. 

OVERZICHT. Deze versoepelingen van de coronamaatregelen heeft de Veiligheidsraad beslist

De Nationale Veiligheidsraad heeft nog eens samengezeten over de coronamaatregelen. De bubbel van vijf blijft behouden, maar voor het winkelen en de evenementen zijn er wel versoepelingen.

Nele Achten

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

“We zijn nog niet van het virus af. Het zal blijven circuleren totdat er een vaccin is dat we op grote schaal kunnen verspreiden onder de bevolking. Wat we absoluut willen vermijden, is dat we op een breekpunt zouden komen, dat ons dwingt om terug te keren naar maatregelen die nog zwaarder ingrijpen op ons dagelijkse leven”, begon premier Sophie Wilmès (MR) de persconferentie.

“Vandaag zien we een stabilisering, zelfs een daling van de cijfers. Het virus circuleert nog steeds, maar minder dan enkele weken geleden”, wist Wilmès. “De stijging van de ziekenhuisopnames is relatief in vergelijking met de cijfers in april. De situatie is dus genuanceerd, maar wel reëel.”

LEES OOK. Aantal ziekenhuisopnames met twee procent gedaald

Een terugkeer naar ons normale leven is nog niet aan de orde, benadrukte de premier. Wilmès zei ook nog dat België niet het enige Europese land is dat te maken krijgt met een opflakkering van het virus. “Ook bij ons in België, moeten we de circulatie van het virus blijven inperken. Dit kan zowel door middel van nationale maatregelen, maar ook door middel van bijkomende gerichte maatregelen op lokaal niveau, waar nodig.”

LEES OOK. Van toeristen weren tot rookverbod: zo pakken de andere landen de tweede golf aan

Een overzicht van de maatregelen:

Mondmaskers

Op nationaal niveau moeten mondmaskers op bepaalde plaatsen, zoals winkels en het openbaar vervoer, gedragen worden. Het blijft ook sterk aanbevolen in situaties waarbij de veiligheidsafstand niet gegarandeerd kan worden. Lokale autoriteiten zullen daarnaast in samenspraak met de regio’s en gouverneurs ook extra maatregelen kunnen nemen. Er zal geen verplichting gelden om een mondmasker bij te hebben, maar Wilmès “raadt het wel zeer sterk aan”.

LEES OOK. Huisartsenkring pleit voor verlicht dragen van mondmasker in huis, maar hoe nuttig is dat?

Onderwijs

Alle leerlingen kunnen op 1 september weer naar school, op basis van de code geel die door de regionale overheden werd bepaald. “Ter herinnering, de code geel verwijst naar een situatie waar het virus nog steeds circuleert, maar onder controle is. Dit systeem voorziet in de normale 5-daagse schoolweek, uiteraard met inachtneming van bepaalde gezondheidsmaatregelen”, zei Wilmès.

Voor het hoger onderwijs, dat later van start gaat, wordt er nog overleg gepleegd de komende weken.

LEES OOK. Onderwijs slaakt zucht van opluchting: “Eindelijk duidelijkheid in het kleurboek”

Alle leerlingen zullen dus op 1 september terug naar school kunnen gaan. © Nationale Veiligheidsraad

Bubbel

Onze sociale bubbel van vijf wordt in september nog niet uitgebreid. De eerste minister verduidelijkte wel dat men ook andere vrienden en familieleden mag ontmoeten (liefst in de buitenlucht), maar dan met respect voor de sociale afstandsregels en in een gezelschap van maximaal tien mensen.

LEES OOK. Begrepen we de bubbel van vijf verkeerd? Premier Wilmès legt uit

LEES OOK. Hoofd Brussels ziekenhuis: “Bubbels en nationale maatregelen zijn onzin”

Een receptie of koffietafel na een begrafenis mag weer met maximum vijftig personen. “We beseffen dat dit moeilijk blijft”, aldus Wilmès.

Winkelen

Vanaf maandag 24 augustus mogen we weer met maximum twee gaan winkelen, zonder tijdslimiet. “We rekenen op ieders verantwoordelijkheidszin om te vermijden dat er wachtrijen ontstaan.” Winkels kunnen zelf beslissen om het individueel winkelen toch te behouden.

LEES OOK. Handelsfederatie teleurgesteld: “We verliezen opnieuw een soldenweekend”

LEES OOK. Winkelen met twee is “een opluchting voor hele sector”

Vanaf maandag 24 augustus mogen we weer met maximum twee gaan winkelen, zonder tijdslimiet. 

Evenementen

De evenementensector krijgt ook weer iets meer ademruimte. Het maximaal aantal mensen toegelaten in het publiek van sportwedstrijden, theaterzalen of andere evenementen wordt weer vergroot. Binnen mogen er 200 personen aanwezig zijn, buiten 400. Het dragen van een mondmasker is nog steeds verplicht. Dit maximumaantal kan alleen worden bereikt op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften en protocollen strikt worden nageleefd.

LEES OOK. Ook in september mogen de stadions nog niet helemaal vollopen

“We hebben ook de vraag van professionals gehoord om meer flexibiliteit aan de dag te leggen als aan de veiligheidsvoorschriften is voldaan. Dit was belangrijk gezien de vele offers die de verschillende sectoren de afgelopen maanden hebben moeten brengen en de noodzaak om zich aan te passen aan de realiteit.” Daarom zal er vanaf 1 september de mogelijkheid worden ingevoerd om hiervan af te wijken. Het is in eerste instantie de burgemeester die de aanvraag bekijkt. Finaal is hiervoor de toelating nodig van de bevoegde ministers. Dat maak het mogelijk om voor de permanente infrastructuren de regels aan te passen zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.

LEES OOK. Limburger snakt naar ontspanning: CC’s en organisatoren zien ticketverkoop boomen

Ook kermissen mogen weer, bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). “Het is een outdooractiviteit, en die zal mogelijk zijn met maximaal aantal deelnemers, of kermissen met 400 mensen. Vergelijkbaar met hoe markten worden georganiseerd. Steden en gemeenten kunnen dus kermissen organiseren, mits veiligheidsvoorwaarden.”

Het maximaal aantal bezoekers van sportwedstrijden, theaterzalen of andere evenementen wordt weer vergroot. 

Langeafstandsrelaties

“Liefde kent geen grenzen, en de fysieke scheiding van internationale koppels is niet meer houdbaar. Er was al een beslissing voor getrouwde mensen, maar niet voor duurzame koppels die geen juridische band hebben”, haalde Wilmès aan. Vanaf 1 september zullen zij weer kunnen reizen om hun geliefde te zien. Voor hen gelden ook de regels rond de quarantaine.

De koppels die, naast de gehuwde koppels, in aanmerking komen zijn zij die minstens een jaar hebben samengewoond, twee jaar een relatie hebben of een kind samen hebben.

LEES OOK. Van de hemel naar de hel: Hasseltse mag Amerikaans lief dan toch nog niet zien

Duurzame internationale koppels kunnen elkaar weer zien vanaf 1 september. 

Rode en oranje zones

De maatregel in verband met de rode en oranje zones voor het buitenland blijven van kracht. Wie uit een rode zone terugkomt moet zich verplicht laten testen. Wie uit een oranje zone terugkomt wordt aanbevolen om zich te laten testen en in quarantaine te gaan. De premier vroeg tijdens de persconferentie ook nog eens om actief mee te werken aan de contact tracing.

LEES OOK. Hoe zit het weer met dat corona formulier voor terugkerende toeristen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer