De bubbel van vijf: waarom wordt hij niet uitgebreid? En hebben we hem verkeerd begrepen?

 ©  Photo News

De bubbel van vijf blijft nog minstens een maand behouden. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad donderdag beslist. Daarnaast kunnen we nog met vrienden en familieleden afspreken, al moet dat wel vanop een veilige afstand en met maximum tien tegelijk. Volgens premier Sophie Wilmès (MR) begrijpen veel mensen de regel verkeerd. Ze zette de puntjes daarom nog even op de i tijdens de persconferentie.

Ondanks de daling van het aantal coronabesmettingen besliste de Veiligheidsraad donderdag om de sociale bubbels niet te vergroten. Concreet blijft de bubbel van vijf dus van kracht. Dat betekent dat elk gezin een bubbel mag vormen met maximum vijf personen - die zich ook exclusief aan dat gezin verbinden - en binnen de ontmoetingen met die bubbel hoeven de ‘social distancing’-regels niet gerespecteerd te worden, benadrukte premier Wilmès op de persconferentie. Knuffelen, kussen: het kan allemaal.

OVERZICHT. Dit heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist over de coronamaatregelen

Verkeerd begrepen

Maar sociale contacten hoeven niet beperkt te blijven tot die vijf mensen. “Ieder van ons mag zijn vrienden, zijn familie en wie ze maar willen zien”, zei Wilmès. “Maar het mogen er nooit meer dan tien op hetzelfde moment zijn. Bovendien moeten op die momenten de veiligheidsregels toegepast worden (afstand houden, geen aanrakingen, mondmasker dragen…, nvdr). We weten dat het moeilijk is om altijd de maatregelen na te leven met onze naasten. We hebben zin om te kussen, om te knuffelen, om te praten zonder afstand te houden. Daarom is er de bubbel van vijf: daarbinnen moet je die regels niet volgen.”

LIVE.Volg hier alles over het coronavirus in België en de rest van de wereld

Wilmès benadrukte op de persconferentie ook dat “veel mensen de bubbel van vijf verkeerd begrijpen”. “Je mag wel meer dan vijf andere personen zien, maar daar moet je de afstandsregels altijd respecteren”, voegde ze er nogmaals aan toe.

Doorgeefluik

Vlaams minister-president Jan Jambon legde bij VTM Nieuws uit waarom die bubbel niet vergroot wordt. “Virologen zeggen ons dat die contacten een belangrijk doorgeefluik van het virus zijn.” Jambon gaf ook nog aan dat het aantal mensen waarmee je geen nauw contact hebt rustig kan worden opgedreven.

 (gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen