© Karel Hemerijckx

“Mits echte maatregelen wordt België een veerkrachtig land”

Na een carrière van ruim 40 jaar zet editorialist Eric Donckier er op 1 juli 2017 definitief een punt achter. Maar voor het zover is, haalt het politieke geheugen van deze krant nog eens alles uit de kast, met de prestigieuze reeks De stand van het land. “Aan de hand van 25 interviews met autoriteiten en experten in hun vakgebied wil ik nagaan waar België vandaag staat, wat de problemen zijn. En vooral: hoe lossen we die op”, zegt Eric Donckier. “Ik herinner me nog goed hoe premiers als Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene destijds echte, ingrijpende maatregelen namen. En elke keer opnieuw viel me op hoe veerkrachtig ons land zich toen toonde. Eigenlijk zou deze regering dat ook moeten doen om eindelijk komaf te maken met enkele problemen die maar niet opgelost raken.”

Yves Lambrix

Mister Limburg, het is de titel waarmee Eric Donckier de voorbije vier decennia in politiek Brussel geregeld werd aangesproken. En of hij zich nu in de Wetstraat (federaal) dan wel op het Martelarenplein (Vlaams) begeeft, alle ministers en parlementsleden kennen Eric, en Eric kent hen.

“Ik werk nu al ruim 40 jaar bij Het Belang van Limburg. In die lange periode heb ik minstens 30 jaar over de crisis geschreven”, zegt de editorialist. “Als ik daarop terugkijk, moet ik vaststellen dat we er alsmaar op vooruit zijn gegaan. Anno 2017 is het in ons landje aangenaam leven, wonen en werken.”

Eric Donckier erkent wel dat er een aantal problemen zijn die maar niet opgelost raken. “Net die problemen benoemen en er een oplossing voor vinden, wordt de rode draad doorheen de reeks De stand van het land. Ik herinner me nog goed hoe premiers als Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene destijds echte, ingrijpende maatregelen namen. En elke keer opnieuw viel me op hoe veerkrachtig ons land zich toen toonde. Eigenlijk zou deze regering dat ook moeten doen om eindelijk komaf te maken met enkele problemen die maar niet opgelost raken. Maar ik beken: als problemen als de pensioenen, mobiliteit of de overheidsfinanciën opgelost waren, leefden we hier in het aards paradijs. Absoluut.”

“Boeiende reeks”

“Ik vind het indrukwekkend welke figuren Eric de voorbije decennia allemaal heeft geïnterviewd. Hij heeft de opgang van veel politici meegemaakt, net als hun neergang, maar hij heeft ze allemaal overleefd”, lacht Indra Dewitte. “Als hoofdredacteur van deze krant vind ik dat we dat journalistieke kapitaal van Eric nog één keer voluit moeten benutten. Zo is het idee van de nieuwe reeks ontstaan. Want geef toe, wie kan er beter zijn licht laten schijnen over de stand van het land dan Erik?”

Indra Dewitte beklemtoont dat de nieuwe reeks veel verder zal gaan dan een traditioneel jaaroverzicht. “In zijn carrière heeft Eric veel golfbewegingen meegemaakt. Hij is dus de geknipte persoon om na te gaan waar dit land nu staat, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. In De stand van het land zal hij dat op een objectieve manier doen, aan de hand van een reeks interviews met autoriteiten en specialisten allerhande. Eric zal hun visie vanuit zijn persoonlijke bril verder uitwerken. Ik ben er dan ook zeker van dat dit een ongemeen boeiend project gaat worden”, aldus Indra Dewitte.

Ook grote politici

In de 25 interviews zitten heel wat bekende namen. “Als het over de pensioenproblematiek gaat, kom je automatisch uit bij voormalig sp.a-minister Frank Vandenbroucke. Voor armoede is professor Bea Cantillon van de Universiteit Antwerpen de absolute autoriteit. En als ik onderwijs onder de loep neem, zal dat samen met rector Rik Torfs van de KU Leuven zijn”, legt Eric Donckier uit.

Naast deze experten zullen ook heel wat grote politici de revue passeren. “Met voormalig premier Yves Leterme zal ik het hebben over de moeilijke besluitvorming in dit confederaal land. Want wie is daar meer de dupe van geweest dan Yves Leterme?”, legt Donckier uit. “Ook om Guy Verhofstadt kan je in politiek België niet heen. Met hem ga ik het hebben over het feit dat een politicus zich steeds weer opnieuw moet uitvinden. De ene dag ben je backbencher, de volgende dag plots minister. De ene dag zit je in het Vlaams Parlement, de volgende dag in de Kamer. De ene regeerperiode ben je een parlementslid van de meerderheid, de volgende regeerperiode moet je keiharde oppositie voeren.”

Ook de luis in de politieke pels Jean-Marie Dedecker zal van de partij zijn. “Hij heeft de weg naar de politieke top helemaal zelf bewandeld. Aan wie kan je dus beter vragen wat een politicus eigenlijk moet kunnen?”, aldus Donckier. “En als er iemand haarfijn de evolutie van onze staatsstructuur kan uitleggen, is het wel Bart De Wever. Daarnaast zal Elio De Rupo toelichten hoe er in de PS-staat Wallonië aan politiek wordt gedaan, Herman van Rompuy zal dan weer zijn kritische geest laten neerdalen over het slinkende vertrouwen van de burger in de Europese Unie.”

The big five

Niemand minder dan Yves Leterme zal op woensdag 11 januari de aftrap geven van De stand van het land. Het einde van de reeks is eind juni voorzien, niet toevallig het tijdstip waarop Eric Donckier als actief journalist afscheid neemt van deze krant.

“De reeks wordt afgesloten met de big five, de grote vijf dus: gouverneur Herman Reynders zal uitleggen hoe hij de toekomst van Limburg ziet. De minister-presidenten Geert Bourgeois, Paul Magnette en Rudi Vervoort zullen hetzelfde doen met respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Het laatste woord is voor premier Charles Michel, met zijn visie over het België van morgen.”

Wie denkt dat Eric Donckier zal uitpakken met 25 zware, taaie brokken politieke journalistiek heeft het mis. “In mijn carrière als journalist is mijn uitgangspunt altijd hetzelfde geweest: de lezer op een eenvoudige manier in een heldere taal inzicht geven in wat er gebeurt. Dat zal nu niet anders zijn”, besluit Mister Limburg.