In België valt de vaccinkeuze op AstraZeneca

Een wetenschappelijk adviescomité, met experts van het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, de FOD Volksgezondheid, Sciensano en de gemeenschappen, is van mening dat ons land best het coronavaccin van het Britse AstraZeneca aankoopt. Dat meldt de krant De Tijd.

Terwijl de gewone man in de straat wacht op ‘een’ coronavaccin, moeten overheden achter de schermen sparren om de aanvoer van één bepaald vaccin te garanderen. Tekenend voorbeeld is de Verenigde Staten, dat zichzelf verzekerde van de eerste leveringen van het vaccin dat de Franse farmareus Sanofi ontwikkelt, tot grote woede van de Franse regering. De Verenigde Staten danken die voorrangspositie aan het feit dat ze al heel vroeg geld pompten in het onderzoek.

Onlangs sloot de Europese Commissie een deal met het Britse AstraZeneca. Als het farmabedrijf een werkend coronavaccin produceert, komen er tot 400 miljoen dosissen naar de Europese Unie. Die deal kwam er om de vaccins te verdelen onder de lidstaten en ontwikkelingslanden. Alle lidstaten kregen de keuze om mee te stappen – én mee te betalen – in de overeenkomst van de Europese Unie.

Andere producenten

In ons land was het adviescomité – dat alle vaccindossiers moet evalueren op basis van wetenschappelijke inzichten, bijwerkingen en de kostprijs – te spreken over het dossier van AstraZeneca. Er werden ‘geen kritische punten gevonden’ en het is dus een goed idee om mee te stappen in de deal die de Europese Commissie bedongen heeft. De uiteindelijke beslissing ligt in handen van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.

De Europese Commissie voert nog gesprekken met andere producenten, want niet alle vaccins zullen de meet halen. Zo zat Commissie-voorzitter Von der Leyen aan tafel met Johnson & Johnson en kwam ook het Duitse Curevac al op de koffie. Zo moet een eventueel vaccin, als het er is, snel tot bij ouderen, zorgverleners en risicogroepen raken. Zij zullen namelijk de eerste doelgroepen zijn om het vaccin te krijgen. Het duurt daarna nog maanden vooraleer de volledige bevolking aanspraak zal maken op een dosis.

Meer