Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

België heeft eerste coronavaccin beet, maar bij schadelijke bijwerkingen draaien u en ik ervoor op

België heeft zijn eerste Covid-vaccin beet: miljoenen doses van het vaccin dat aan de universiteit van Oxford ontwikkeld wordt, zullen gereserveerd worden voor ons land. Er zit niettemin een serieuze adder onder het gras. De farmaceutische firma vraagt vrijstelling van aansprakelijkheid. Eenvoudig gezegd: als het vaccin na een paar jaar schadelijke bijwerkingen veroorzaakt, willen zij de schadevergoedingen niet betalen. Stefaan Callens, professor Gezondheidsrecht en advocaat, begrijpt de clausule niet: “In de VS is het gebruikelijk maar in Europa eerder uitzonderlijk”. Hij merkt wel op dat u als burger niet compleet machteloos staat wanneer het misloopt.

165 reacties

  • Hedwig Beernaert

    4 jaar geleden
    Ik zal me zeker niet laten vaccineren met dit vaccin aangezien er geen gegevens ter beschikking zullen zijn. In deze omstandigheden verkies ik om de de coronamaatregelen te blijven volgen totdat er een vaccin is waarbij de bijwerkingen wetenschappelijk onderbouwd zijn. Op basis van mijn ervaring duren dergelijke testen minstens 8 jaar.
  • mieke vermeulen

    4 jaar geleden
    Nu nog proefkonijnen zoeken om het vaccin te testen .
  • Kirsten Devolder

    4 jaar geleden
    Ik begrijp dat het producerend bedrijf zich wil indekken. Normaal worden alle mogelijke bijwerkingen onderzocht, en dat duurt jaren. Willen we zo lang wachten? Soms moet je een (berekend) risico durven nemen. Dat risicomoeten de landen helpen dragen
  • Greta Beirens

    4 jaar geleden
    Kan men dit verplichten ? ik dacht van niet. Ben baas over mijn eigen lijf. Ik eis een veilig vaccin. Wij zijn geen proefkonijnen.
  • Chris Marien

    4 jaar geleden
    Das nie bewezen dat het veilig is , moet ik nie hebben