We raken vooral thuis besmet

 ©  Photo News

De meeste coronapatiënten raakten besmet in de eigen woonkamer, gevolgd door de bredere sociale cirkel en – op ruimere afstand – de werkvloer. Dat blijkt uit de 60-tal clusteronderzoeken die het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid sinds het begin van de pandemie heeft uitgevoerd. De cijfers liggen in lijn met Nederland, waar ongeveer de helft van de patiënten besmet raakte door contacten binnen het eigen gezin.

Hoewel we niet zulke gedetailleerde cijfers hebben als onze noorderburen, is het volgens viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) heel aannemelijk dat huishoudens de belangrijkste bron van besmetting zijn. “In de familiale context onderhouden we veelal nauw contact met elkaar.”

LEES OOK. Huisartsenkring pleit voor verplicht dragen van mondmasker in huis, maar hoe nuttig is dat? (+)

Dat bijvoorbeeld in de horeca relatief weinig besmettingen gebeuren, is te danken aan de strenge maatregelen. Maar dat wil zeker niet zeggen dat er pakweg een mondmaskerplicht komt binnen gezinnen. “De overheid zal zoiets nooit verplichten”, zegt Van Gucht. “Het principe is wel verdedigbaar, zeker in grote families met drie generaties waar de ouders werken en de kinderen weer naar school gaan.”

Dat Nederland keurige percentages heeft en ons land niet, komt volgens Van Gucht door het gebrek aan brononderzoek. “Gezondheidsinspecteurs hebben vooral gefocust op contactonderzoek om te kijken wie die persoon mogelijk nog besmet kan hebben. De vraag waar de patiënt zelf besmet raakte, werd lang niet gesteld. Dat is nu hopelijk wel anders. Als we die informatie hebben, dan gaan we ze zeker ook delen.” (agg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen