Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Cultuursector teleurgesteld over ‘dwaze maatregelen’ Veiligheidsraad: ‘Dit is een koude douche’

Premier Sophie Wilmès stelde donderdag de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad voor.Beeld BELGA

‘Zo wordt het moeilijk om te overleven.’ De cultuursector reageert teleurgesteld na de Nationale Veiligheidsraad. Er bestond vooraf hoop dat de strenge, absolute beperking op het aantal toeschouwers werd opgeheven, maar die hoop bleek tevergeefs.

, en

Het aantal toegelaten toeschouwers voor culturele evenementen wordt opnieuw verdubbeld, naar 200 mensen binnen en 400 in openlucht. Dat was de belangrijkste tegemoetkoming van de Nationale Veiligheidsraad naar de culturele sector, die zich heeft verenigd in de Crisiscel Cultuur. Maar die Crisiscel wilde net af van die absolute aantallen.

“We keren gewoon terug naar de maatregelen van begin juli”, zegt KVS-directeur Michael De Cock, lid van de Crisiscel. “Die maatregelen waren toen al dwaas. Dat zijn ze vandaag nog steeds.” Vanaf september zouden wel uitzonderingen op die aantallen mogelijk zijn. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de burgemeesters. “Maar de uitzondering zou de regel moeten zijn”, zegt De Cock. “De beslissingen dreigen nu opnieuw versnipperd te worden. Wij willen eenheid van commando.”

De sector wilde heldere, nationale maatregelen, en vroeg dat de absolute bezoekersaantallen verdwenen. Maar daaraan werd geen gehoor gegeven. “Wij hadden gefundeerde voorstellen op tafel gelegd, die met virologen en politici waren afgetoetst”, zegt acteur-regisseur Stany Crets. “We hadden er goede hoop in. Maar dit is een koude douche, een maat voor niks.” Ook muzikant Tom Kestens, lid van de Crisiscel, is “teleurgesteld dat er geen leefbaar kader wordt gecreëerd”. “Het is absurd en irrationeel om absolute aantallen te gebruiken. Tweehonderd man in het Sportpaleis is helemaal anders dan tweehonderd man in een kleine zaal. Dit is gewoon niet ernstig.”

In het veld begrijpt niemand dat er geen proportionele cijfers worden gebruikt. De sector wil de zalen voor 60 procent kunnen vullen. “Dat is zelfs nog niet genoeg om rendabel te zijn”, zegt Crets. “Maar met de nodige steun is het dan wel al mogelijk om opnieuw op te starten.”

De Crisiscel vraagt nu een nieuw pakket steunmaatregelen. “Anders wordt het moeilijk voor bepaalde organisaties en kunstenaars om te overleven”, zegt Kestens. Begin augustus berekenden data-expert Graydon en de VRT dat één op de vier bedrijven in de cultuur- en evenementensector wellicht het einde van het jaar niet haalt. 11.000 mensen in de podiumkunsten en aanverwante sectoren riskeren hun job te verliezen.

Risico’s absorberen

Vandaag moet de cultuursector volgens experts klappen incasseren om elders versoepelingen mogelijk te maken. De risico’s van terugkerende reizigers en de heropening van de scholen moeten eerst ‘geabsorbeerd’ worden, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven). “We beschikken over een zekere speelruimte, maar er is gekozen om die in te vullen met het onderwijs. De volgende keer moet de cultuur- en evenementensector wel vooraan in de rij staan.”

Vlaams vakminister Jan Jambon (N-VA) begrijpt de teleurstelling niet, reageert hij bij monde van zijn woordvoerder. Het systeem waarbij positieve uitzonderingen worden toegestaan, is efficiënter, klinkt het. “Er zijn omstandigheden waarin 60 procent niet kan omdat het onveilig is, bijvoorbeeld omdat de stoeltjes te dicht op elkaar staan. En in andere gevallen is er net meer dan 60 procent mogelijk. Wij willen ook dat er zoveel mogelijk evenementen aan zo’n hoog mogelijke capaciteit plaatsvinden. Wat kan je nu meer doen dan met dat doel een systeem op maat uitwerken?”