Johnson & Johnson gaat potentieel coronavaccin op 60.000 proefpersonen testen

Een potentieel vaccin tegen coronabesmettingen van het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) wordt vanaf eind september op maximaal 60.000 mensen getest. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. De tests moeten meer informatie verstrekken over de de veiligheid, de efficiëntie en het duurzame effect van het vaccin. Daarnaast moeten ook de optimale doseringen van het vaccin worden vastgelegd.

Het vaccin wordt in de laboratoria van Janssen Vaccines, de Belgische dochteronderneming van Johnson & Johnson, in de Nederlandse stad Leiden ontwikkeld. Het programma is de grootste test voor een potentieel coronavaccin die tot nu toe is opgezet.

Verschillende landen

Momenteel loopt een test van het vaccin op beperkte schaal al in België en de Verenigde Staten. Het nieuwe testprogramma is echter gevoelig uitgebreider dan gelijkaardige initiatieven van onder meer bedrijven zoals Moderna, Pfizer en AstraZeneca. Die tests worden bij ongeveer 30.000 mensen uitgevoerd.

Johnson & Johnson zal de nieuwe tests uitvoeren op bijna honderdtachtig locaties in verschillende landen. Daarbij zullen volgens een woordvoerder van het bedrijf ook een aantal zones met een bovengemiddeld besmettingsrisico’s worden geselecteerd.

Voor het programma zullen uitsluitend gezonde personen worden gekozen. Een gedeelte van de proefpersonen zullen het potentiële vaccin krijgen toegediend. Anderen krijgen een placebo. De proefpersonen zullen door de onderzoekers van Johnson & Johnson over een periode van meer dan twee jaar worden gevolgd.

Uit cijfers van de World Health Organization (WHO) worden momenteel meer dan 160 potentiële vaccins ontwikkeld. Minstens dertig kandidaat-vaccins bevinden zich momenteel al in een klinische fase.

Ebola

Johnson & Johnson zegt voor zijn programma dezelfde technologie te gebruiken die ook werd gehanteerd bij de ontwikkeling van zijn experimentele ebola-vaccin dat eind vorig jaar aan personen in de Democratische Republiek Congo werd toegediend.

Het bedrijf combineert genetisch materiaal van het coronavirus met een gemodificeerd adenovirus dat bij mensen gewone verkoudheden veroorzaakt.

Indien de tests succesvol blijken zou Johnson & Johnson mogelijk begin volgend jaar voor noodsituaties al een aantal voorlopige voorraden van het vaccin ter beschikking te kunnen stellen.

Meer