‘Gemiddeld keren 1.200 mensen per dag terug uit een rode zone’

De daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft zich doorzetten. In Brussel stijgt het aantal ziekenhuisopnames, maar zakt het reproductiegetal onder 1. Het hoofd van de contactopsporing, Karine Moykens, roept op mee te werken aan het systeem.

‘Nationaal kunnen we stellen dat de daling, die enkele dagen geleden is ingezet, blijft aanhouden’, zegt viroloog Steven Van Gucht. In alle provincies dalen de weekgemiddelden. ‘In Antwerpen gaat het om een daling van 38 procent. De afgelopen week werden er gemiddeld 122 gevallen per dag vastgesteld. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er wel nog een lichte stijging met gemiddeld 116 besmettingen per dag.’

Het reproductiegetal is in Brussel wel nipt onder 1 gezakt, wat aangeeft dat de epidemiologische situatie de juiste richting uitgaat. ‘Maar het percentage van positieve tests blijft erg hoog op 6,9 procent.’

In Antwerpen daalt het aantal ziekenhuisopnames, maar in een aantal Brusselse ziekenhuizen stijgt het. Dat ligt in lijn met de intense viruscirculatie, zegt Van Gucht. Gemiddeld overleden er tien mensen per dag aan covid-19, een forse toename, maar dat kan ook aan de hittegolf liggen. ‘Het is net iets te vroeg om dat te kunnen aantonen’, zegt Van Gucht. ‘Dat zal pas de komende dagen duidelijk worden.’

Coronavermoeidheid

‘De collectieve inspanningen van de afgelopen weken beginnen hun vruchten af te werpen’, zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum. ‘Ook al zijn er sterke regionale verschillen. De situatie in de ziekenhuizen blijft onder controle. Dat mogen we – heel voorzichtig – bestempelen als een kleine overwinning. De circulatie van het virus moet nog drastisch naar beneden. Hierin zullen we slagen als we ook de komende dagen ons gedrag aanpassen aan het virus. De curve zal niet automatisch naar beneden gaan.’

Op 1 september kunnen de scholen weer open. ‘Dat is goed nieuws’, zegt Stevens. ‘We wensen alle leerkrachten en directies veel succes.’ De jeugdbewegingen kunnen in het begin van het schooljaar werken op dezelfde manier als tijdens de zomervakantie. Stevens meldt ook dat de veelgestelde vragen op info-coronavirus.be nog worden bijgewerkt nade beslissingen van de Veiligheidsraad van gisteren.

‘Het is normaal dat er corona-vermoeidheid optreedt. De afgelopen maanden hebben we bewezen dat we ons gedrag duurzaam kunnen aanpassen aan het virus’, zegt Stevens. Hij wijst erop dat het de enige manier is om een ‘weerbare en leefbare’ samenleving te creëren. Dat sluit aan bij het nieuwe adviesorgaan dat ons moet ‘leren leven met het virus’.

Contactopsporing

Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité testing en contactopvolging, wijst erop dat de medewerking van de burgers centraal staat bij contactopsporing. Het is belangrijk dat mensen gericht en voldoende breed getest worden. ‘Besmette personen moeten zich aan quarantaine houden’, benadrukt Moykens. ‘En mensen die in nauw contact waren met besmette personen moeten worden opgespoord.’

Wie zich niet goed voelt, wordt aangeraden naar een huisarts te gaan. Reizigers die terugkeren uit een rode zone kunnen terecht in een testcentrum als ze een activatiecode ontvangen per sms.

‘Ik wil alle personen die zo’n sms krijgen oproepen om zich daadwerkelijk onmiddellijk te laten testen’, zegt Moykens. Die sms’en worden verstuurd op basis van het Passenger Locator Form, het formulier dat iedereen moet invullen die langer dan 48 uur in het buitenland verblijft.

‘Op dit moment komen gemiddeld 1.200 personen per dag terug uit een rode zone. In totaal ontvingen we sinds 1 augustus 852.000 PLF-documenten, waarvan 42.000 na een terugkeer uit een rode zone’, meldt Moykens. Als de dienst 48 uur na uw terugkomst nog geen testresultaat heeft ontvangen, wordt u opgebeld.

De contactopsporing werkt beter dankzij enkele aanpassingen, meldt Moykens. 98,5 procent van de besmette patiënten werd telefonisch bereikt, op basis van gegevens van 19 augustus die een maand teruggaan. De veldagenten deden 6.922 bezoeken aan huis, bij de helft daarvan werden contacten doorgegeven.

‘Gegevens worden nooit gebruikt om te sanctioneren’

‘We bereiken mensen nu wel, maar sommige mensen blijven huiverig om hun contacten te delen’, meldt Moykens. Ze benadrukt dat de medewerkers ‘uitermate discreet omgaan’ met de verzamelde contactgegevens. ‘Ze worden nooit gebruikt om te sanctioneren.’

Horeca-uitbaters, organisatoren van evenementen en werkgevers houden ook best een lijst bij van wie wanneer en waar met wie in contact komt. Zo kunnen mogelijke besmettingshaarden beter in kaart worden gebracht. Die lijst moet niet centraal bijgehouden worden, maar wel doorgegeven worden aan de contactopspoorders.

In de week van 11 tot en met 17 augustus werden gemiddeld 505,6 besmettingen per dag geregistreerd, wat een daling is met 20 procent met een week eerder. Gemiddeld worden er 28 covid-19-patiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis, dat is ook een daling, meldt Van Gucht. De gemiddelde leeftijd van gehospitaliseerde patiënten ligt op 64, wat jonger is dan tijdens de eerste golf. De meeste mensen die overlijden zijn wel nog steeds ouder dan 75. Alle updates van de cijfers vindt u hier.Gisteren kleurde België volledig donkeroranje. Op dit moment telt België 69 besmettingen per 100.000 inwoners, meldt Van Gucht.

Dat dampen van een vape (een e-sigaret) het virus verder zouden verspreiden is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, meldt Van Gucht. Hij benadrukt daarbij dat roken nooit wenselijk is voor de gezondheid.

 (emv)