Direct naar artikelinhoud
Vergiftiging NavalnyUpdate

Navalny mag dan toch naar Duitsland overgebracht worden

Alexej Navalny.Beeld AP

Aleksej Navalny mag dan toch naar Duitsland overgevlogen worden. Dat zou vandaag nog gebeuren, zo heeft het Siberische ziekenhuis waar de dissidente Russische politicus verblijft bekendgemaakt. Tot nu toe weigerden zijn Russische artsen Navalny te laten vertrekken.

Vanochtend is een vliegtuig met een team artsen aan boord vanuit Duitsland naar Rusland gevlogen om Navalny, die vermoedelijk vergiftigd werd, op te halen. De bedoeling was hem naar een ziekenhuis in Berlijn over te brengen, waar hij verder behandeld zou worden. Zijn Russische artsen weigerden echter: Navalny zou te ziek zijn om overgebracht te worden. “Zijn toestand is niet stabiel”, luidde de verklaring.

De Duitse artsen kregen later wel toegang tot het ziekenhuis en hebben Navalny onderzocht. Het team kwam tot de vaststelling dat het mogelijk is Navalny naar Berlijn over te brengen. Uiteindelijk werd hier toch toestemming voor gegeven.

‘Chemische stof’

Intussen raakte ook bekend dat een politielaboratorium een industriële chemische stof heeft aangetroffen op het lichaam van de politicus. Het chemische middel zat op de handen en in het haar van Navalny, zeggen regionale gezondheidsfunctionarissen volgens persbureau Reuters. Het is onduidelijk om welke stof het precies gaat. 

Aanhangers van Navalny denken dat de oppositieleider vergiftigd is toen hij thee dronk op de luchthaven. Volgens de Russische artsen is daar geen bewijs voor. Het verbod om Navalny naar Duitsland te laten vertrekken, was volgens zijn entourage een beslissing van het Kremlin. “Dit is een aanslag op zijn leven”, zei Kira Yarmysh, de woordvoerster van Navalny.

“Het is een zuiver medische beslissing”, reageerde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, op die beschuldiging. 

Tegenstrijdige informatie

De ziekenhuisautoriteiten in Omsk hebben tot nu toe tegenstrijdige informatie gegeven over de toestand van Navalny. Gisteren nog bevestigde Anatoly Kalinichenko, plaatsvervangend hoofdarts van het ziekenhuis, dat Navalny in een coma ligt en wordt beademd, maar dat “zijn toestand stabiel is”. Ook zou het ziekenhuispersoneel geweigerd hebben om de resultaten te laten zien van de tests die op een vergiftiging kunnen wijzen, vertelde de woordvoerster van Navalny.

Het ziekenhuis ontkent dat er een giftige stof in het lichaam van Navalny gevonden is. “Tot nu zijn er geen gifstoffen gevonden in het bloed en de urine, er zijn geen sporen van een dergelijke aanwezigheid”, zei Anatoly Kalinichenko, vicedirecteur van het ziekenhuis in Omsk. “We geloven niet dat hij vergiftigd is.” Het ziekenhuis denkt dat hij in een coma viel door een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis. 

Portret
Beeld REUTERS

Internationale reactie

De Europese Commissie vraagt dat snel onderzocht wordt hoe het komt dat de Russische opposant Aleksej Navalny in een coma is gevallen. “We zijn erg bezorgd over de gezondheid van Aleksei Navalny na zijn vermoedelijke vergiftiging gisteren”, zei een woordvoerster voor het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, Nabila Massrali.

“We verwachten een spoedig, onafhankelijk en transparant onderzoek. In geval van een bevestiging moeten de verantwoordelijken rekenschap afleggen”, zei de woordvoerster. 

Ook Europees Raadsvoorzitter Charles Michel heeft zijn zorgen uitgesproken aan president Poetin over de situatie. EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft al kenbaar gemaakt dat de verantwoordelijken moeten gestraft als blijkt dat Navalny vergiftigd is.

De nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Robert O’Brien, zegt dat het Witte Huis “zeer bezorgd” is over de mogelijke vergiftiging van Aleksej Navalny. O’Brien zei ook dat de zaak gevolgen kan hebben voor de Amerikaans-Russische betrekkingen.

Eerder vergiftigd

Navalny, maar ook zijn aanhangers en familie, worden regelmatig opgepakt. Ook voerde de politie al herhaaldelijk huiszoekingen bij hen uit. Het oppositielid riep in Rusland onder meer op tot een boycot van de stembusgang tijdens de laatste verkiezingen waar president Poetin als winnaar uit de bus kwam. De verkiezing is volgens hem doorgestoken kaart. De oppositieleider is tijdens demonstraties tegen het regime regelmatig gearresteerd door Russische agenten.

In juli 2019, toen hij een korte gevangenisstraf uitzat, zei Navalny ook al dat hij vergiftigd was door een “onbekend chemisch product” en overgebracht was naar het ziekenhuis. De Russische overheid beweerde nadien dat het om een “allergische reactie” ging en dat er “geen enkele giftige substantie” werd aangetroffen.