© AP

© REUTERS

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Japanse moordenaar heeft geen spijt

Beelden van Satoshi Uematsu die grijnzend wordt weggevoerd gaan de wereld rond. De Japanner stak negentien mensen dood in een tehuis voor mensen met een mentale beperking. Maar spijt heeft de 26-jarige man allesbehalve. Hij zou eerder al gezegd hebben dat “alle gehandicapten moeten verdwijnen”.

elaw

Satoshi Uematsu werd voor verhoor overgebracht naar een ander politiebureau in Yokohama. Zijn hoofd werd eerst verborgen onder een blauwe jas, maar de camera’s konden zijn lachende gezicht toch vastleggen eens hij in het politievoertuig zat. Tijdens het verhoor zou hij de politie verteld hebben “geen spijt te hebben van zijn daden”. Volgens het Kyodo News Agency vertelde hij tijdens zijn verhoor ook nog dat hij mensen met een beperking wilde “redden”.

“Niet gevaarlijk”

Uematsu was een oud-medewerker van de faciliteit. De Japanner ging zijn slachtoffers te lijf met een mes terwijl ze slapend in hun bed lagen. Daarna gaf hij zichzelf aan. Het was al geleden van de Tweede Wereldoorlog dat er zo veel mensen in Japan gedood werden door een aanval.

Eerder had de man al een brief proberen te bezorgen aan het parlement. Daarin dreigde hij “voor Japan” 470 gehandicapten om te brengen. Hij eiste ook wetswijzigingen waardoor het mogelijk zou zijn om mensen met een beperking te doden. Uematsu werd zelfs een tijdje opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, maar werd ontslagen omdat hij “niet gevaarlijk” zou zijn. Op die beslissing komt nu zware kritiek en in Japan rijzen er vragen over waarom de man niet beter opgevolgd is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer