Groenen hadden “constructieve” vergadering met Egbert Lachaert over federale formatie

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, die deze week van de koning een opdracht kreeg in de regeringsvorming, heeft vrijdag met Groen en Ecolo vergaderd. Zowel Lachaert als de groenen spreken achteraf van een “constructieve” vergadering, maar willen verder geen commentaar kwijt.

De koning gaf Lachaert dinsdag de opdracht “de nodige initiatieven te nemen met als doel een regering met een brede meerderheid in het parlement te vormen”. Lachaert moet hierover volgende week vrijdag een eerste verslag uitbrengen.

De Open VLD-voorzitter is aan zet nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette tevergeefs hadden geprobeerd om een paars-gele coalitie in de steigers te zetten. Ze probeerden Open Vld los te wrikken van zusterpartij MR, maar de twee liberale partijen hebben hun lot aan elkaar verbonden.

Mogelijkheden aftasten

Lachaert wil naar eigen zeggen met open vizier de mogelijkheden aftasten. Hij praat daarom opnieuw met de verschillende partijen. Eerder was er al een gesprek met N-VA-voorzitter De Wever, dat volgens indiscreties in de media niet zo positief is verlopen. Vrijdag was er een “aftastend inhoudelijk” gesprek met de groenen, dat volgens de betrokkenen dus “constructief” was.

Dit weekend zou er niets op de formatieagenda staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen