zaterdag 22 augustus 2020 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De Russische hoofdarts Alexander Murakhovsky weigerde aanvankelijk om Aleksej Navalny (foto onder) naar Berlijn te laten overvliegen. Uiteindelijk zwichtte hij. AFP

Rusland

Navalny mag toch naar Duitsland

Mogelijke vergiftiging

Aleksej Navalny mag dan toch naar Berlijn overgevlogen worden voor verzorging. De entourage van de criticus van Poetin houdt vol dat hij vergiftigd is. Russische dokters het op “een scherpe daling van de bloedsuikerspiegel”.

De artsen die Aleksej Navalny behandelden in het ziekenhuis in het Siberische Omsk, noemden zijn toestand vrijdag nog precair. Maar vergiftigd was de belangrijkste opposant van president Vladimir Poetin volgens hen niet.“We hebben diagnoses uitgewerkt”, zei hoofdarts Alexander Murakhovsky. “De belangrijkste – degene waar we de voorkeur aan geven – is een stofwisselingsstoornis, die kan leiden tot een scherpe daling in bloedsuiker, wat bewustzijnsverlies kan veroorzaken.” Ziedaar de reden, aldus dr. Murakhovsky, waarom Navalny donderdag onwel werd op een vliegtuig en sindsdien in coma ligt. Geen vergiftiging dus, volgens de Russische artsen. Die bleven overigens wel van mening dat Navalny te zwak was om te worden overgevlogen naar Duitsland.

Nieuwe aanslag

Medestanders van Navalny in Duitsland hadden een vliegtuigambulance laten overkomen naar Omsk, met een team gespecialiseerd in de behandeling van comapatiënten. De entourage van Navaly vertrouwde de zaak voor geen haar. Ze blijft ervan overtuigd dat hij vergiftigd werd en wijst erop dat in een politierapport sprake was van de aanwezigheid van een “dodelijke substantie”. Hoofdarts Murakhovsky wuifde dat rapport weg en zei dat het ging om “ordinair industrieel-chemisch materiaal”, van een plastic beker of bord. Ivan Zhdanov, directeur van FBK, de anticorruptieorganisatie van Navalny, vroeg zich daarop luidop af hoe een bloedsuikerprobleem – als dat dan het issue zou zijn – een transfer naar een ziekenhuis in Berlijn onmogelijk zou maken. Hij noemde de beslissing van de Russische dokters “een directe bedreiging voor zijn leven”.

Navalny’s woordvoerder Kira Jarmisj zei het op Twitter zo: “Het verbod om hem over te vliegen is een nieuwe aanslag op zijn leven.”

Zijn echtgenote, Joelia Navalnaya, vroeg het Kremlin om haar man “alsjeblieft te laten gaan”.

Nerveus regime

Uiteindelijk kregen de artsen aan boord van het Duitse vliegtuig wel de toestemming om Navalny te onderzoeken. Het team kwam tot de vaststelling dat het mogelijk moet zijn om de oppositieleider over te brengen naar Berlijn. Daarop veranderden de Russische dokters van mening en besloten ze dat de man toch op ziekentransport kon.

Europees Raadsvoorzitter Charles Michel heeft intussen in een telefoongesprek met Poetin zijn bezorgdheid uitgesproken over de situatie. De EU verwacht snel een “transparant onderzoek” en heeft duidelijk gemaakt dat de verantwoordelijken gestraft moeten worden als blijkt dat Navalny is vergiftigd. Onmiskenbaar gaat de verdenking uit naar het Kremlin. Het lijstje van Russische opposanten en ander luizen in Poetins pels dat in de afgelopen jaren vergiftigd werd, is immers lang.

 EPA-EFE

Het Russische regime heet nerveus te worden van de massaprotesten tegen president Loekasjenko in buurland Wit-Rusland. Het vreest dat die zouden overslaan. In Siberië bijvoorbeeld betoogden al velen tegen Poetin. Met Navalny buiten strijd is ook de belangrijkste voorman van een potentiële nieuwe protestbeweging uitgeschakeld.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws