Direct naar artikelinhoud
Misdaad

Drugsgeweld in Brussel laait op: ‘Vroeger dreigden ze, nu schieten ze elkaar meteen overhoop’

De buurt van het Orbanplein in Vorst werd begin juli ’s nachts opgeschrikt door zeventien geweerschoten.Beeld BELGA

Elsene werd in een week tijd twee keer opgeschrikt door schietpartijen. Donderdagavond overleed een 23-jarige man aan zijn verwondingen, een week eerder had een 27-jarige zich nog met acht schotwonden bij de politie gemeld. De federale politie waarschuwde eind juni al voor een nieuwe drugsoorlog. 

“Vroeger dreigden ze elkaar af, nu schieten ze elkaar meteen overhoop.” Volgens een anonieme politiebron is er de voorbije maanden heel wat meer drugsgeweld in de Brusselse straten. Ook deze week was het prijs. Op klaarlichte dag werden donderdagnamiddag rond 14 uur twee twintigers neergeschoten in de Auguste Rodinlaan in Elsene. Ze werden afgevoerd naar het ziekenhuis een paar honderd meter verderop, maar voor de 23-jarige S.K. kon geen hulp meer baten. Hij kreeg twee kogels in het been en een in de rug, en overleed aan zijn verwondingen. Zijn 27-jarige vriend werd met een kogel in de voet afgevoerd en is buiten levensgevaar.

Speurders stapten donderdag in Elsene de buurt van de schietpartij af.Beeld Marc Baert

“Mijn broer zou zaterdag zijn 24-verjaardag vieren", getuigt de jongere broer van het slachtoffer. “Hij was donderdag samen met een vriend in Elsene en kwam hier wat kameraden opzoeken. Twee andere gasten stapten uit een auto en zochten ruzie met die vrienden.” S.K. en zijn vriend probeerden de boel te bedaren. “Het duo trok meteen een wapen en schoten mijn broer en zijn vriend neer. Hij heeft niets met drugs te maken, hij zou papa worden over twee maanden. Mijn broer was als een vader voor mij, sinds onze papa een aantal jaar geleden om het leven kwam bij een ongeluk.”

Niet eerste incident

Het parket wil enkel bevestigen dat er donderdag een dode is gevallen bij de schietpartij en is nog op zoek naar de daders. Het is niet het eerste incident met vuurwapens in de buurt rond de Auguste Rodinlaan in Elsene. Een week eerder, in de nacht van 11 op 12 augustus, werd een paar straten verderop ook in het rond geschoten. Daarbij raakten verscheidene auto’s en woningen van buurtbewoners beschadigd. Toen kreeg een 27-jarige man acht kogels in zijn lijf. Hij overleefde de aanval, verborg zijn eigen wapen en telefoon en ging zich daarna zwaargewond melden bij de politie. Hij verkeert intussen buiten levensgevaar. Ook over dit incident loopt het onderzoek nog.

Volgens meerdere bronnen gaat het in beide gevallen om afrekeningen binnen het drugsmilieu. Kurt Boudry, topman van de federale politie, zei eind juni al in Het Laatste Nieuws dat er een nieuwe drugsoorlog aankwam. “Er werd tijdens de eerste maanden van de coronacrisis veel meer drugs vanuit Zuid-Amerika naar ons land verscheept”, klonk het toen. De politie deed recordvangsten in de Antwerpse haven – meer dan 20 ton cocaïne inmiddels – maar niet alle drugs werden onderschept. “Meer drugs betekent meer geweld, en met de versoepelingen van de maatregelen begint de nervositeit tussen de bendes toe te nemen. De wapens en de drugs blijven in omloop en de onderlinge strijd om de markt begint te herleven”, zei Boudry. 

17 schoten met oorlogswapen

In de nacht van 4 op 5 juli werden aan het Orbanplein in Vorst drie jongen mannen neergeschoten. Een 17- en 19-jarige werden gewond afgevoerd, voor de 23-jarige Soufiane kwam alle hulp te laat. Hij zou vanuit een wagen achtervolgd en beschoten zijn met een oorlogswapen en kreeg een kogel in het hoofd. Ook die schietpartij, waarbij zeventien schoten vielen, werd gelinkt aan drugs: twee rivaliserende drugsfamilies vochten er al maanden een territoriale oorlog uit om de drugshandel op het Orbanplein in handen te krijgen. 

Volgens een anonieme speurder dicht bij het onderzoek naar de schietpartijen in Elsene verspreidt het geweld zich samen met de drugs over het land. “Het zijn altijd jonge gasten die op straat de oorlog uitvechten”, klinkt het. “De kleine garnalen zitten in de loopgraven om territorium te vinden, terwijl de grote mannen veilig zitten.”

Het Orbanplein in Vorst, na de schietpartij begin juli.Beeld BELGA