Videospeler inladen...

Genk verwelkomt de bizarre sprookjeswereld van sterfotograaf Tim Walker

De feeërieke expo "Wonderful things" van Tim Walker is te gast in C-mine in Genk. Walker is een gerenommeerde modefotograaf, maar ook meer dan dat. Voor deze tentoonstelling inspireert hij zich op schatten uit het Londense V&A-museum. De foto's van Tim Walker zijn een explosie van kleur en creativiteit. Met een vleugje decadentie en veel humor.

Na filmmaker Tim Burton verwelkomt C-mine in Genk een andere Tim. Tim Walker is een Britse modefotograaf met een onmiskenbare eigen stijl. Exuberant en decadent met veel blingbling maar er schemert ook poëzie en respect voor de kunstgeschiedenis doorheen.

Tim Walker (50) portretteert Britse en internationale beroemdheden als David Attenborough, het kunstenaarsduo Gilbert & George en een schare acteurs als Tilda Swinton, John Cleese of Cillian Murphy, hoofdschurk van de tv-reeks "Peaky Blinders". Er is altijd een serieuze hoek af van de portretten. Voor de grootste modebladen van de wereld zoals Vogue werkt Walker met topontwerpers en -modellen.

Veel meer dan een modefotograaf

"Ik kende hem als modefotograaf via mijn dochters," lacht scenograaf Jo Klaps, die de expo in Genk heeft vormgegeven. "Maar hij is veel meer dan dat. Zijn foto’s zijn surrealistisch, poëtisch, inventief en vooral heel kleurrijk. En in scene gezet. Walker werkt met echte decors, waarin hij zijn modellen zet. Photoshop komt er niet aan te pas en Walker fotografeert ook analoog," stipt Jo Klaps aan. "Je ziet dat er in elke foto heel veel werk is gekropen."  

"Wonderful things" heet de tentoonstelling. "Dat waren de woorden die de Britse archeoloog Howard Carter in 1922 in zijn dagboek schreef nadat hij het graf van de Egyptische farao Toetanchamon had geopend," vertelt Jo Klaps. Tim Walker had ook zo’n "waw-ervaring" toen het Londense Victoria & Albertmuseum (V&A) hem vroeg om foto’s te maken geïnspireerd op de schatten in de opslagruimtes van het museum.

Dat liet Walker zich geen twee keer zeggen. Hij struinde drie jaar door de 2,3 miljoen voorwerpen en maakte maar liefst 150 foto’s. Een kleine Chinese snuifdoos met draken inspireerde hem tot wilde beelden in rood en groen. Een Indiaas schaakstuk tot een kleurrijke reeks foto’s tijdens een hittegolf op het Britse platteland.  De erotische pentekeningen van art-nouveaukunstenaar Aubrey Beardsley werden omgezet in zwartwitfoto’s met uitgeknipte schaduwen van langbenige modellen als de Nederlandse Kiki Willems.

Een ridder met een stofzuiger

Een kopie van het beroemde middeleeuwse wandtapijt van Bayeux wordt bij Tim Walker een reeks foto’s van vrolijke ridders, eentje zelfs met een stofzuiger in de hand. Hij is exuberant en af en toe decadent, maar ook geestig en speels.

Het kamertje "The chapel of nudes" is een "kruising tussen een kapel en een massagesalon," zegt Jo Klaps, met naaktportretten gebaseerd op schilderijen van Francis Bacon. Mannelijk naakt komt aan bod in een zaal met blauwe penseelstreken van John Constable. En vogelgezang op de achtergrond.

Heel stemmig en tegelijk bevreemdend is een soort boudoir waar je de stem hoort van de excentrieke Britse dichteres Edith Sitwell. Op haar voormalige landgoed heeft Tim Walker een reeks gekke portretten gemaakt van een van zijn belangrijkste muzes, de androgyne actrice Tilda Swinton. In de kamer biedt een "spiegel" een doorkijkje naar die andere wereld: de machinekamers van de oude steenkoolmijn van Winterslag.

Tilda Swindon - Tim Walker

De expo "Wonderful things" brengt je van kamer naar kamer in een andere sfeer, met aangepaste decors, muziek en klanklandschappen bij alles samen een grote verzameling van 270 foto’s van Walker.

"Deze expo is geen kopie van die in het V&A-museum in Londen," zegt de Genkse schepen van cultuur Anniek Nagels (CD&V). "Ze is aangepast op maat van C-mine. Wonderlijk hoe dit industrieel erfgoed rijmt met deze internationale expo." 

Dat is het werk van scenograaf Jo Klaps, die naar eigen zeggen "een puzzel met 3000 stukjes met alleen maar lucht" moest leggen. Zijn contacten met het V&A-museum verliepen door corona vooral virtueel. Voor zijn Britse collega's heeft hij grote bewondering.  "Het museum ligt aan Exhibition Road, hoe mooi is dat? Het is het eerste museum dat ooit een fototentoonstelling organiseerde. En de nadruk op toegepaste kunst zorgt voor een directe link met C-mine in Genk, waar kunst en design ook centraal staan." 

Mensen, kom uit uw kot voor cultuur!

De vorige grote tentoonstelling in C-mine was die over de gekke filmmaker Tim Burton. Daar kwamen bijna 80.000 bezoekers op af. Wat wordt het nu, in coronatijd? Jo Klaps: "Het zal wel loslopen. Mensen hebben zes maanden gevast en hebben nu honger en dorst naar cultuur."  

De Genkse schepen van cultuur Anniek Nagels (CD&V) denkt dat ook. "Deze tentoonstelling sluit erg goed aan bij wat C-mine wil zijn: een plek waar je verrast wil worden." Nagels wil nadrukkelijk een statement maken in deze tijd waarin cultuur het onderspit delft. Ze roept op: "Mensen, kom uit uw kot, kom dit beleven in de meest veilige omstandigheden. Want kunst en cultuur dragen bij tot uw mentale welzijn." 

Bekijk hier het verslag uit het Journaal:

Videospeler inladen...

Bekijk hier een video van hoe de expo eruit zag in het V&A-museum in Londen, in 2019:

Meest gelezen