Dieven pakken uit met nieuwe truc, zodat ze “in alle rust” luxewagens kunnen stelen

© shutterstock

De federale gerechtelijke politie Antwerpen heeft in Litouwen elf verdachten gearresteerd die allemaal deel uitmaken van een bende autodieven. De bende maakt telkens gebruik van dezelfde truc: ze plakken ‘tracers’ of zendertjes onder luxewagens om zo het thuisadres van de eigenaars te weten te komen.

Michaël Temmerman en Dennis Van Damme

‘Tracers’ zijn zendertjes met een magneet. Ze sturen een gps-signaal uit, waardoor de dieven op hun computer kunnen zien waar de auto allemaal naartoe rijdt. “Ook criminelen gebruiken hightech apparatuur”, verklaarde directeur Stanny De Vlieger vrijdag tijdens de voorstelling van de jaarresultaten van de federale gerechtelijke politie Antwerpen. “Als de eigenaar zijn wagen bijvoorbeeld achterliet op de parking van de supermarkt, plakte een lid van de bende zo’n tracer onder de auto. Een werkje van niets.”

Dankzij de tracer kan de bende in geen tijd achterhalen waar iemand woont of waar de auto lang stilstaat. Om vervolgens in alle rust hun slag te kunnen slaan. “Meestal hebben ze ook elektronische apparatuur om de wagen te ontgrendelen en ermee weg te rijden.”

De Litouwse bende wordt ervan verdacht zes Range Rovers te hebben gestolen in het Antwerpse. Daarnaast worden de leden ook gelinkt aan minstens 85 inbraken in auto’s. Daarbij wordt dan de gps, de airbags of het volledige dashboard uit de auto ontvreemd. In één maand zouden ze liefst 24 keer hebben toegeslagen in het Vlaams-Brabantse Affligem en Ternat. Vooral Volkswagens, Audi’s en BMW’s werden geviseerd.

De speurders trokken de voorbije maand naar Litouwen. Enkele weken geleden werden er nog elf verdachten opgepakt tijdens achttien huiszoekingen. Ook in Rotterdam en Affligem werd gezocht naar verdachten.

Agenten kreunen onder hoge werkdruk

Toch was er ook minder nieuws te melden. "Het personeel dat geen terrorismedossiers opvolgt, kent een steeds grotere werkdruk", aldus De Vlieger. "Ook technische profielen aantrekken wordt steeds moeilijker."

Ondanks het aanslepende capaciteitsprobleem is De Vlieger tevreden met de resultaten. “Maar er weegt een enorme druk op onze mensen”, zegt hij. De Antwerpse FGP telt momenteel 400 werknemers, waar het er in principe 550 zouden moeten zijn. “We hopen dus op meer. Er komen enkele mensen bij voor de terreurdossiers, waar we gelukkig mee zijn”, zegt Stanny De Vlieger. “We zien evenwel geen instroom voor de klassieke dossiers, zoals verdovende middelen, rondtrekkende daderbendes, enzovoort. Daar zitten we met minder en minder mensen. Ze zetten zich enorm in, want de resultaten zijn vergelijkbaar met 2015, maar er weegt een enorme druk op de mensen die het werk nu doen.”

De FGP zoekt ook altijd specifiekere profielen. “We zijn aan het kijken naar hightech profielen, mensen die thuis zijn in computermisdaad of in het lab werken. Het wordt almaar moeilijker om die profielen binnen te halen én te houden.”

576 aanhoudingen

In 2016 zorgde de FGP mee voor 576 gerechtelijke aanhoudingen, hoofdzakelijk voor illegale drugs, geweld- of eigendomsdelicten. 38 personen werden aangehouden op verdenking van aan terrorisme gerelateerde activiteiten. Met meer dan 29 ton werd er een recordaantal illegale drugs in beslag genomen en in totaal belandde vorig jaar voor bijna 30 miljoen euro aan huizen, voertuigen en geld opnieuw in de staatskas.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen