Direct naar artikelinhoud
Economie

▶ Massale drukte door uitverkoop Brantano: politie grijpt in op verschillende plaatsen

Voor openingstijd stond er al een lange rij bij Brantano in Oudenaarde.Beeld Ronny De Coster

In het kader van het faillissement van moederbedrijf FNG, ging vandaag bij schoenenketen Brantano de uitverkoop van start. Shoppers kwamen massaal af op de kortingen van 75 procent. Onder meer in Koksijde werd een Brantano-winkel gesloten omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden.

en

Video wordt geladen...

De uitverkoop bij Brantano werd al enkele keren uitgesteld, omdat er gesprekken gaande waren met potentiële overnemers die de inboedel zouden kunnen overnemen. Eén van die geïnteresseerden, de Nederlandse groep Ziengs Retail, trok zich afgelopen week echter terug. De enige partij die nu nog interesse heeft in de keten, het Duitse Deichmann, zou de voorraden niet willen overnemen. Dat schrijft De Standaard. Daardoor kan de uitverkoop nu toch starten.

Vlamingen trokken deze voormiddag dan ook massaal naar Brantano om koopjes te doen. Op verschillende plaatsen ontstonden voor openingstijd al lange rijen. “Ik ben hier iets na 8 uur toegekomen en er stonden al zeven mensen te wachten”, getuigt een koopjesjager die voor de Brantano in Deinze stond aan te schuiven. 

De uitverkoop zorgt hier en daar ook voor wrevel bij handelaars in de buurt. “Hier komen geen klanten binnen”, vertelt een Mechelse winkeluitbater in de buurt van een Brantano op Radio 1. “Het is om dood te vallen.” 

▶ Massale drukte door uitverkoop Brantano: politie grijpt in op verschillende plaatsen
Beeld BELGA

Politie grijpt in

Bij de meeste winkels verliep de toestroom rustig. Er werd slechts een beperkt aantal mensen per keer toegelaten in de winkels, de anderen moeten buiten hun beurt afwachten. De wachtenden zouden telkens anderhalve meter afstand moeten houden, maar op beelden is te zien dat dat in praktijk soms moeilijker is dan verwacht.

Zo ook in Koksijde. Daar besloot de politie om de lokale Brantano tijdelijk te sluiten, omdat de uitverkoop niet meer in veilige omstandigheden kon verlopen. Dat bevestigt woordvoerder Ine Deburghgraeve van de politie Westkust. Er kon niet voldoende afstand worden gehouden. Volgens de politie zou Brantano zelf moeten zorgen dat de nodige maatregelen genomen werden, waaronder het plaatsen van dranghekken om de rij af te bakenen, maar dat was in Koksijde blijkbaar niet gebeurd. 

Ook in Dendermonde greep de politie in. Honderden mensen hadden al vroeg postgevat aan een Brantano-winkel, maar later bleek dat ze al die tijd aan het foute adres hadden aangeschoven: het was het filiaal aan de overkant van de steenweg dat de deuren opende voor de uitverkoop. De andere bleef gewoon dicht. Toen dat duidelijk werd, zorgde dat voor een gigantische volksverhuizing. Honderden mensen trokken naar de andere Brantano. Te veel op een beperkte oppervlakte, oordeelde de burgemeester. De politie werkte een systeem uit met tijdssloten. De wachtenden kregen per groep van dertig een uur toegekend, en moesten vervolgens naar huis om later terug te komen op het uur dat hij gekregen had.

De massa in Dendermonde.Beeld Geert De Rycke

Vakbonden: “Naar ons werd niet geluisterd”

Dat er zo'n enorme wachtrijen zouden ontstaan, stond in de sterren geschreven, zeggen de vakbonden. Ze hekelen dat de curatoren geen overleg hebben gepleegd om de uitverkoop goed en coronaproof te organiseren. “Als die overrompeling het personeel te veel wordt, dan moeten ze niet aarzelen om de winkel even te sluiten”, zegt Sven De Scheemaeker van ACV Puls. De vakbondsman wijst niet alleen met een beschuldigende vinger naar de curatoren, maar ook naar veilinghuis Moyersoen.

“Het is degoutant en schandalig”, zegt De Scheemaeker. Hij eist maatregelen. “Onder de huidige omstandigheden kunnen de winkels niet meer open.” De vakbonden zijn misnoegd. “De winkels zijn geplunderd, de werknemers mentaal gekraakt. Dit is niet voor herhaling vatbaar”, zegt De Scheemaeker. “Het is complete waanzin om aan 25 procent van de winkelprijs te verkopen. Als het te goedkoop is, verdwijnt het respect voor product én personeel. We hebben dat eerder al meegemaakt.”

Ook de onduidelijkheid rond de toekomst van de Brantano-winkels maakt de vakbonden kwaad. De Scheemaeker zegt bij de rechtbank te zullen aankloppen, omdat hij vragen heeft bij het werk van de curatoren. Zijn collega van de vakbond BBTK, Jan De Weghe, liet eerder op de dag aan verschillende media verstaan hetzelfde te zullen doen. 

Vakbonden: “Naar ons werd niet geluisterd”
Beeld BELGA

Deze nieuwe episode in de afwikkeling van het FNG-faillissement is voor De Scheemaeker “een zure kers op een al smakeloze taart”. Daarbovenop komt nog meer onrust over de vergoeding die het personeel voor deze uitverkoop zal krijgen. Onder het personeel doen uitspraken de ronde van Christophe Moyersoen, die gezegd zou hebben dat het personeel, als schuldeiser, via deze uitverkoop achterstallig loon kan krijgen. “Maar dat klopt helemaal niet: dat loon zal komen via een fonds van de RVA”, beklemtoont De Scheemaeker. “Voor deze uitverkoop worden ze betaald als uitzendbediende.”

Over de overname verwacht De Scheemaeker dit weekend geen nieuws meer. “Er zit wat ruis op de lijn tussen de curator en de vakbonden, maar we vernemen dat dit weekend een afkoelingsperiode is.”

De vakbondsman pleit er alvast voor om het plan van het Nederlandse Ziengs Retail toch nog eens onder de loep te nemen. Eerder deze week lieten zij weten niet langer geïnteresseerd te zijn in Brantano, maar de ACV’er hoopt dat dat nog kan veranderen. “De curatoren hebben daar geblunderd. Nooit, en om onduidelijke redenen, is hun voorstel deftig onderzocht, hoewel het veel beter was geweest voor de tewerkstelling.”

Vakbonden: “Naar ons werd niet geluisterd”
Beeld BELGA